hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet, és mit nem a munkáltató, ha nem tudja kiadni a szabadságot?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Fokozódik a munkaerőhiány, melynek következtében egyre nehezebbé válik a munkavállalók szabadságának kiadása. Fontos azonban tudni, hogy a munkavállalói szabadság nem évül el, így azt előbb-utóbb mindenképpen ki kell adni, vagy azt pénzben kell megváltani. Az alábbiakban összeszedtük a szabadságkiadási akadályokkal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, és bemutatjuk, mire van jogszerű lehetőség, illetve mit tilt a jog.

Szabadság megváltása kivételes esetekben lehetséges

Habár néhány évvel ezelőtt a kormány törvényjavaslatban tette volna lehetővé a felhalmozódott szabadság pénzben történő megváltását, a törvényváltozásból végül nem lett semmi. Ennek következtében a szabadság megváltására csak szűk körben van lehetőség. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 122. paragrafusának (5) bekezdése lefekteti, hogy a szabadságot pénzben megváltani kizárólag a munkaviszony megszüntetésével összefüggésben lehet. Ilyen esetekben a munkáltató lehetősége kétféleképpen alakulhat.

Ha a munkavállaló szünteti meg a munkaviszonyát felmondással, abban az esetben a felmondási idő egészére kiadható szabadság. Megváltási kötelezettség tehát csak a fennmaradó (ki nem adott) szabadságrész vonatkozásában él. Munkáltatói felmondás esetében azonban ügyelni kell arra, hogy a szabadság csupán a felmondási idő ledolgoztatható részére adható ki, a munkavégzés alóli felmentés időtartamára jogszerűen tehát nem lehet szabadságot kiadni.

Segítségre lenne szüksége munkáltatói kérdésekben?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

A szabadság fennmaradó részét ilyen esetben is pénzben kell megváltani. Természetesen a pénzbeli megváltás nem jelenti azt, hogy a munkáltató a munkavállalói szabadság visszatartásával összefüggésben jogszerűen járt el, az ugyanis kizárólag az Mt. 123. paragrafusában szabályozott kivételi körben lehetséges. Ha pedig a felek megállapodnak abban, hogy a munkáltató a munkavállaló szabadságát egyéb esetekben pénzben megváltja, vagy a szabadságáról a munkavállaló ellenszolgáltatás fejében lemond, az ilyen megállapodáshoz – érvénytelensége okán – jogerő nem kapcsolódik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mikor lehet visszahívni a munkavállalót a szabadságról, lehet-e a szabadság ideje alatt megbízási szerződéssel vagy egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgoztatni a munkavállalót!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reprezentációs költség – önellenőrzés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szocho-kedvezmény

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X