hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet, és mit nem a munkáltató, ha nem tudja kiadni a szabadságot?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Fokozódik a munkaerőhiány, melynek következtében egyre nehezebbé válik a munkavállalók szabadságának kiadása. Fontos azonban tudni, hogy a munkavállalói szabadság nem évül el, így azt előbb-utóbb mindenképpen ki kell adni, vagy azt pénzben kell megváltani. Az alábbiakban összeszedtük a szabadságkiadási akadályokkal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, és bemutatjuk, mire van jogszerű lehetőség, illetve mit tilt a jog.

Szabadság megváltása kivételes esetekben lehetséges

Habár néhány évvel ezelőtt a kormány törvényjavaslatban tette volna lehetővé a felhalmozódott szabadság pénzben történő megváltását, a törvényváltozásból végül nem lett semmi. Ennek következtében a szabadság megváltására csak szűk körben van lehetőség. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 122. paragrafusának (5) bekezdése lefekteti, hogy a szabadságot pénzben megváltani kizárólag a munkaviszony megszüntetésével összefüggésben lehet. Ilyen esetekben a munkáltató lehetősége kétféleképpen alakulhat.

Ha a munkavállaló szünteti meg a munkaviszonyát felmondással, abban az esetben a felmondási idő egészére kiadható szabadság. Megváltási kötelezettség tehát csak a fennmaradó (ki nem adott) szabadságrész vonatkozásában él. Munkáltatói felmondás esetében azonban ügyelni kell arra, hogy a szabadság csupán a felmondási idő ledolgoztatható részére adható ki, a munkavégzés alóli felmentés időtartamára jogszerűen tehát nem lehet szabadságot kiadni.

Segítségre lenne szüksége munkáltatói kérdésekben?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

A szabadság fennmaradó részét ilyen esetben is pénzben kell megváltani. Természetesen a pénzbeli megváltás nem jelenti azt, hogy a munkáltató a munkavállalói szabadság visszatartásával összefüggésben jogszerűen járt el, az ugyanis kizárólag az Mt. 123. paragrafusában szabályozott kivételi körben lehetséges. Ha pedig a felek megállapodnak abban, hogy a munkáltató a munkavállaló szabadságát egyéb esetekben pénzben megváltja, vagy a szabadságáról a munkavállaló ellenszolgáltatás fejében lemond, az ilyen megállapodáshoz – érvénytelensége okán – jogerő nem kapcsolódik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mikor lehet visszahívni a munkavállalót a szabadságról, lehet-e a szabadság ideje alatt megbízási szerződéssel vagy egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgoztatni a munkavállalót!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fordított áfa vagy egyenes áfa?

Bunna Erika

adótanácsadó

Jutalom bértámogatás alatt

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close