hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vasárnapi és éjszakai pótlék: milyen esetekben kell fizetni? Itt a válasz

  • adozona.hu

Kizárólag hét végén nyitva tartó vendéglátóhelyen kell-e vasárnapi pótlékot fizetni – tudakolta olvasónk. Kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd, munkajogász szakértőnk válaszolt.

„Vendéglátóegység (disco) kizárólag pénteken és szombaton van nyitva este 10 órától másnap reggel hat óráig. Így a szombati nyitva tartás vasárnap reggel 6-ig tart. Vannak dolgozók, akik szombat este 10-kor kezdenek és vannak, akik vasárnap 24 órakor (ők alkalmi munkavállalók), mivel a vendéglétszám ekkor kívánja meg a több dolgozót” – írta olvasónk. Azt kérdezte: jár-e a vasárnapi pótlék?

Az Mt. célja, hogy a pótlékra való jogosultságot azon munkavállalók részére biztosítsa, akik a munkáltatói munkaszervezés következtében végeznek munkát vasárnap (rendes munkaidőben). Ebből következően azok a munkavállalók, akiket a munkáltató olyan tevékenység keretében foglalkoztat, amely esetében a vasárnapi munkavégzés a körülményekből, a munkakör sajátosságából szinte magától értetődően következik, nem jogosultak pótlékra (kollektív szerződés vagy a felek megállapodása alapján ez a pótlék a lent meghatározott munkavállalókon kívül más munkavállalók részére is megállapítható).

Vasárnapi munkavégzés esetén az 50 százalék mértékű bérpótlék (vasárnapi pótlék) nem jár automatikusan, csak abban az esetben, ha a munkavállaló a rendes munkaidőben történő munkavégzésre kizárólag a munka törvénykönyve 101. § (1) bekezdés d), e) vagy i) pontban meghatározott feltételek alapján kötelezhető – emlékeztetett a jogi háttérre Hajdu-Dudás Mária.

Azaz vasárnapi pótlék jár a több műszakos tevékenység keretében, készenléti jellegű munkakörben, a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló esetén.

E definícióban a lényeges a „kizárólag” feltétel. Azaz, ha bármely más – az Mt. 101.§ (1) bekezdés szerinti – eset alapján vasárnapi munkavégzés rendelhető el, a munkáltató nem köteles a vasárnapi pótlék megfizetésére.

Jelen esetben azt kell tehát megvizsgálni, hogy az Mt. 101. § (1) bekezdésének mely rendelkezése alapján tart nyitva a munkáltató vasárnap. Amennyiben kizárólag a kereskedelemről szóló törvénnyel összefüggő fenti rendelkezésekre tekintettel, abban az esetben jogosultak a munkavállalók a vasárnapi pótlékra. Ha azonban azért dolgozhatnak vasárnap, mert a munkáltató rendeltetése folytán vasárnap is működik, vagy, mert az érintett dolgozók foglalkoztatására kizárólag szombaton és vasárnap kerül sor részmunkaidőben, akkor nem jár a bérpótlék.

Azaz, ha a munkavállaló nem a munkáltató munkaszervezése következtében dolgozik vasárnap, másképpen fogalmazva, aki a munkaköre, vagy a munkáltató tevékenységének sajátossága alapján számíthat a rendszeres vasárnapi munkavégzésre, annak nem jár a bérpótlék. Jelen esetben megítélésem szerint erről van szó, ugyanakkor a tényállás ismeretében javaslom az előző bekezdés szerintiek megvizsgálását is (mi alapján dolgoznak vasárnap).

Mindenképpen jár a dolgozók részére a rendes munkaidőre járó munkabéren felül az éjszakai munkavégzésre tekintettel – a teljes 22 és 06 óra közötti időszakban – a 15 százalékos mértékű bérpótlék, figyelmeztetett szakértőnk.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék két gazdasági társaság között

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletnyitási kedvezmények

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó rezsiköltség-elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close