hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kúriai döntések üzemi tanácsi választási kérdésekben

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

A Kúria a BH2023.195., illetve BH2023.196. számú döntéseiben az üzemi tanácsi választásokkal összefüggésben hozott fontos döntéseket. Az alábbiakban ezen döntések érdemi részeit foglaljuk össze.

Mely telephelyen kell üzemi tanácsi választást tartani? (BH2023.195.)

A munka törvénykönyve (Mt.) 236. §-a alapján a munkavállalók a munkáltatónál vagy a munkáltató önálló telephelyén, részlegénél (a továbbiakban: telephely), ha a munkavállalóknak a választási bizottság megalakítását megelőző félévre számított átlagos létszáma a tizenöt főt meghaladja, üzemi megbízottat, ha az ötven főt meghaladja, üzemi tanácsot választanak.

Munkajogi témákról további cikkeket itt olvashat!

Önállónak minősül a munkáltató telephelye, ha vezetője az üzemi tanácsot megillető egyes részvételi jogok tekintetében jogkörrel rendelkezik. A Kúria a fenti szabályt értelmezve azt vizsgálta, hogy a részvételi jogokra utaló szabály tartalmaz-e bármiféle mennyiségi feltételt. Megállapította, hogy az üzemi tanács választásához szükséges munkavállalói létszám az adott ügyben a felek által nem volt vitatott, és e körben elfogadható volt azon kérelmezői álláspont is, miszerint amennyiben legalább egy munkáltatói részjogosítvány megvan a telephely vezetőjénél, úgy már teljesül az Mt. 236. § (2) bekezdésében meghatározott feltétel is. A Kúria azt is kiemelte, hogy a kisebb szervezeti egységek is jogosultak lehetnek üzemi tanácsot választani és választási bizottságot létrehozni, ha az előbb részletezett törvényi feltételeknek megfelelnek. Nem előírás, hogy a legkisebb szervezeti egységeknél külön üzemi tanácsot kellene választani, de nincs is erre vonatkozó tiltó rendelkezés sem.

Megjelent! Visszaélés-bejelentési szabályok, teendők – videófelvétel és 4 iratminta

Érvényes és érvénytelen választási szabályok (BH2023.195.)

Az Mt. 240. §-a alapján a választás előkészítése, lebonyolítása, valamint a választási eljárás részletes szabályainak megállapítása a választási bizottság feladata. Az Mt. alapján a választási bizottságot az üzemi tanács a választásra jogosult munkavállalók közül, legkésőbb a választást hatvan nappal megelőzően hozza létre. Üzemi tanács hiányában a választási bizottságot a munkavállalók hozzák létre.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben tovább részletezzük a választás lebonyolítására és a határidők betartására vonatkozó szabályok kúriai értelmezését!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Fejlesztési adókedvezmény meghatározása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3