hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkáltatói ellenőrzésnek is van határa

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A munka törvénykönyve 11/A §-a alapján a munkáltató a munkavállalót a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizheti. Ebből arra következtethetnénk, hogy egyrészt ez akár jogi kötelezettségnek is minősülhet, másrészt pedig ennek módja megválasztásával összefüggésben a munkáltatónak szabad keze van. Ezen a tévhitek azonban sok milliós adatvédelmi bírságokat eredményeztek.

Nézzük, mely alapszabályokra kell különösen vigyázni!

Az Mt. csak az alapokat szabályozza, az adatvédelmi aspektust nem

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 11/A §-a alapján a munkáltatót megilleti az ellenőrzés joga (de ez nem kötelezettség), a munkáltató a munkavállalót azonban kizárólag a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizheti. Ilyen ellenőrzésre ugyanakkor az otthoni munkavégzéssel összefüggésben is sor kerülhet. Ezen túlmenően a törvény azt is rögzíti, hogy a munkáltató az ellenőrzés keretében technikai eszközt is alkalmazhat, erről a munkavállalót köteles előzetesen, írásban tájékoztatni. Ám ez a rendelkezés sem biztosít a munkáltató számára korlátlan jogot. A munkavállaló továbbá a munkáltató által a munkavégzéshez biztosított információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközt, rendszert – eltérő megállapodás hiányában – kizárólag a munkaviszony teljesítése érdekében használhatja, a magánhasználat tehát a törvény alapján kizárt. A munkáltató ellenőrzése során pedig a munkaviszony teljesítéséhez használt számítástechnikai eszközön tárolt, a munkaviszonnyal összefüggő adatokba tekinthet be. Az ellenőrzési jogosultság szempontjából munkaviszonnyal összefüggő adatnak minősül a korlátozás betartásának ellenőrzéséhez szükséges adat. A munkáltató ellenőrzése a munkavállaló saját eszközére is kiterjedhet azzal, hogy a munkáltató kizárólag a munkaviszonnyal összefüggő adatokhoz férhet hozzá.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből kiderül, hogy a munkáltatónak munkavállalói ellenőrzése során milyen korlátokat kell betartania!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close