hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kocsmárosnak, kereskedőnek kell-e szakképesítés?

  • adozona.hu
2

Kocsma nyitásához egyéni vállalkozóként milyen szakképzettségre van szükség, illetve van-e egyáltalán szükség szakképzettségre? Olvasói kérdésre – egyéb tevékenységekkel összefüggő szakképesítési követelményekre is tekintettel – dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az olyan vendéglátó tevékenység esetén, ahol jellemzően helyben fogyasztása céljából főként italok forgalmazása történik, például bár, borozó, söröző, kocsma, kimért italok fogyasztására szolgáló italüzlet, kávézó stb., csak regisztráció szükséges, melyet itt tehet meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán: https://upr.nebih.gov.hu/ng/ugyintezes/ugykatalogus/ugyleiras/F0011-S0071-U0005.

Italszolgáltatás tevékenységet csak FELIR azonosítóval rendelkező ügyfél folytathat. 2021. július 1-jétől a FELIR azonosítóval rendelkező élelmiszer-vállalkozó a jegyzőnél tett bejelentést követően jogszerűen végezhet vendéglátó tevékenységet.

Az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. ITM rendelet 1. mellékletét kell először megvizsgálni. 2021. szeptember 1. napjától ugyanis ez az ITM rendelet lényegesen módosította azt, hogy mely munkakörök betöltése, tevékenységek végzése van képesítéshez kötve.

Számos esetben megszűnt a képesítési követelmény, így az élelmiszerértékesítés, hús-, hentesáru- és halértékesítés, étrendkiegészítők és gyógynövények értékesítése, kozmetikai termék és háztartási-vegyi cikk értékesítése, jármű és járműalkatrész értékesítése, kertészeti cikk értékesítése, gépek, gépi berendezések, épületgépészeti berendezések és villamossági cikkek értékesítése, építőanyagok értékesítése, gázpalack-értékesítése, sportszer és játék értékesítése, óra és ékszer értékesítése, fotócikk-értékesítése, optikai cikkek értékesítése, kedvtelésből tartott állatok és állateledel értékesítése, zálogházi és aukciós tevékenység, régiségek és műtárgyak értékesítése, hulladékkereskedelem esetén.

A rendelet 1. § és 2. §-a az alábbiak szerint rendelkezik:

1. § (1) Az 1. mellékletben meghatározott önálló tevékenységek – a (2)–(3) bekezdésben meghatározott eltéréssel – az 1. mellékletben foglalt táblázat B. vagy D. oszlopában szereplő képesítéssel végezhetők.

(2) Az 1. mellékletben szereplő tevékenységek esetén az 1. mellékletben foglalt táblázat B. oszlopában szereplő választható szakma, részszakma, szakképesítés, egyéb képesítés helyett elfogadható a táblázat E. oszlopában szereplő, a szakiránynak megfelelő más szakma, szakképesítés vagy magasabb szintű szakirányú végzettség, képesítés is. Az 1. mellékletben foglalt táblázat B. oszlopában szereplő részszakma gyakorlója a részszakma keretében ellátható tevékenységi körében jogosult a szabályozott tevékenység végzésére.

(3) Az (1)–(2) bekezdés nem alkalmazandó a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerint az 1. mellékletben meghatározott tevékenységet folytató, a szabad szolgáltatásnyújtás jogával rendelkező szolgáltatókra, akik szakmájukat a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló törvény rendelkezéseire figyelemmel határon átnyúló szolgáltatásnyújtás keretében kívánják gyakorolni.

2. § A nem önálló tevékenység végzése esetében a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja.

A melléklet 65. pontja alapján a „Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása [ide nem értve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. kormányrendelet 28. § b) pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazását]” esetén a választható szakma (részszakma), szakképesítés vagy jogszabály alapján szervezett képzésben szerzett képesítés önálló tevékenység esetén: pincér – vendégtéri szakember  (pincérsegéd)  vendégtéri szaktechnikus; továbbá nem önálló tevékenység ezen követelmény nélkül végezhető. A 66. pont alapján „Meleg és hideg ételek, italok készítése [ide nem értve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. kormányrendelet 28. § b) pontjában meghatározott büfétermékek elkészítését]” esetén pedig a választható szakma (részszakma), szakképesítés vagy jogszabály alapján szervezett képzésben szerzett képesítés önálló tevékenység esetén: szakács (szakácssegéd), szakács szaktechnikus, diétás szakács, vendégtéri szaktechnikus. Ebben az esetben is végezhető nem önálló tevékenység ezen követelmény nélkül.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
dudas.dr

Tisztelt Ruszin Zsolt Úr, kedves Zsolt! A – mindkét eshetőségre kitérő - válasz lényege, hogyha önálló tevékenység ellátására kerül sor, szükséges a megjelölt szakképesítések valamelyikének megléte. Amennyiben pedig nem önálló tevékenység végzésére kerül sor, abban az esetben nincs szükség végzettségre sem az italok kiszolgálásához (65. pont), sem azok készítéséhez (66. pont).
A vállalkozói jogviszonyon belül végzett tevékenység önállónak minősül. Ahhoz tehát, hogy a meghatározott tevékenység gyakorlására jogosult legyen az egyéni vállalkozó, a válaszban nevesített szakképesítéssel, szakmával kell rendelkeznie (társas vállalkozás esetén megfelelő olyan munkavállaló foglalkoztatása, aki az üzemelés teljes időtartam alatt felelős a tevékenységvégzésért). Amennyiben nem önálló tevékenységet végez (vagyis munkavállaló látja el a teendőket), abban az esetben a vállalkozáson belül a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja. Üdvözlettel, Mária

Ruszin Zsolt

Mi a válasz az olvasói kérdésre?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégnév változása

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Nem közhasznú egyesület támogatásának igazolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31