hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiszolgáltatott munkavállalók

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Lopva átadott feketepénz, bejelentés nélküli foglalkoztatás, kényszer hatására aláírt munkaszerződés-módosítás, díjazás nélküli rendszeres túlórák, lelki terror, diszkrimináció. Ez csak néhány példa arra, hogy mi zajlik manapság egy-egy munkahelyen. Mit tehet a kiszolgáltatott munkavállaló?

A válasz elméletben egyszerű, azonban a gyakorlati megvalósítás a munkavállaló állásába kerülhet, amit egy, kettő vagy több felnevelésre váró kiskorú gyermek mellett sokan nem engedhetnek meg maguknak.

Kincs, ami nincs

Ez az a helyzet, amikor a felek szóban megállapodnak egy magasabb összegű alapbérben, de a munkaszerződésben nem ritkán ennek csak a harmada, negyede szerepel. Míg havonta érkezik a boríték és a munkavállaló kötelességtudóan teszi a dolgát, nincs is ebből jogvita. Elég azonban egy óvatlan pillanat és minden borul: ha a dolgozó „engedetlen”, netán talál egy jobb lehetőséget és benyújtja a felmondását, a munkáltató a bérezés során máris ragaszkodik a papírokban rögzített összeghez.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen helyzetbe kerülhet a munkavállaló a munkabércsökkentésre, a garantált bérminimum vagy a várandósság alatti felmondási tilalom kijátszására irányuló munkáltató szándék esetén!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close