hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Késik a cége a bérfizetéssel? Így juthat hozzá a pénzéhez

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Cikkünkben azzal a gyakran előforduló problémával foglalkozunk, amikor a munkáltató fizetésképtelenné válik és a dolgozói munkabérét sem tudja megfizetni. Van esély arra, hogy a munkavállalók hozzájussanak az őket jogosan megillető követeléseikhez? Mi lesz a munkaviszonyuk sorsa? Milyen költségekkel jár a munkavállaló számára a felszámolási eljárás kezdeményezése?

Fizetési felszólítás, mint a felszámolás feltétele

Amikor először telik el eredménytelenül a bérfizetési határidő, a munkavállaló még türelmesen vár, azonban újabb 1-2-3 stb. hónap és több érintett dolgozó esetén erőteljesen körvonalazódik a fizetésképtelenségi helyzet.

Ha a munkáltató ellen nincs folyamatban felszámolási eljárás, abban az esetben a munkaviszonyból származó követelés esetén a munkavállaló, mint az adós munkáltató hitelezője a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény (Cstv.) 27. paragrafusának (2) bekezdése alapján felszámolási eljárást kezdeményezhet. Ezen rendelkezés a) pontja alapján a bíróság az adós munkáltató fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós szerződésen – jelen esetben munkaszerződésben – alapuló, nem vitatott vagy elismert tartozását a teljesítési idő lejártát követő 20 napon belül sem egyenlítette ki vagy nem vitatta, és az ezt követő hitelezői írásbeli fizetési felszólításra sem teljesítette.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mit tehet a munkavállaló, ha hozzá szeretne jutni elmaradt munkabéréhez.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A számlatulaj másik bankszámlájára utaltam

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Adószámos magánszemély tevékenységi körök

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Penziós ügyletet ki jogosult kötni?

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink