Jogszerű lehet a tanárok és más munkavállalók saját számítógépeinek ellenőrzése

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Nemrégiben vita középpontjába került, hogy a pedagógusok számítástechnikai eszközeit, esetlegesen saját számítógépüket a munkáltató ellenőrzés alá vonhatja. Tekintettel arra, hogy sok a félreértés a munkáltatók ellenőrzési jogosultságát tekintve, cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb, jogi feltételeket.

A munkavégzés ellenőrzése a munkáltató alapvető joga

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) – mely a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvénynek (Kjt.) is háttérjogszabálya – egyértelműen kimondja, hogy a munkavállaló a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében a munkáltató által ellenőrizhető. A munkáltatói ellenőrzés tehát a munkáltatónak a foglalkoztatáshoz kapcsolódó alapvető joga.

A munkáltató így jogszerűen ellenőrizheti, hogy a munkavállaló mikor tartózkodik a munkahelyén, mivel tölti a munkaidejét, mire és hogyan használja a munkaeszközeit, vagy éppen, hogy a munkavállaló gépjárművével éppen merre tartózkodik. A munkáltató ellenőrzése során technikai eszközt is alkalmazhat, erről a munkavállalót előzetesen – írásban – kell, hogy tájékoztassa. Technikai eszköz például a gépjárműbe helyezett nyomkövető berendezés, a kártyás beléptetőrendszer vagy az elektronikus megfigyelőrendszer. Ez ugyanakkor egyáltalán nem jelenti azt, hogy az ellenőrzés korlátlan lenne.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, miért, és mely esetekben lehet jogszerű a munkavállalók saját számítógépén tárolt adatok ellenőrzése.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close