hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt az első NGM-rendelet a munkavédelmi oktatási tematikáról

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

A munkavédelmi törvény (Mvt.) február 1-jei változtatása révén a nemzetgazdasági miniszter a rendeletében meghatározott álláshelyek, munkakörök esetében általános munkavédelmi oktatási tematikát határozhat meg, mely esetben a munkavédelmi oktatás a tematika átadásával vagy elérhetővé tételével is teljesíthető. A 6/2024. NGM-rendelet az első ilyen miniszteri joggyakorlás.

Irodai és számítástechnikai úton végzett távmunkára vonatkozik a szabályozás

A rendelet az információtechnológiai és számítástechnikai eszközzel végzett irodai munkahelyi tevékenységre, munkakörre, álláshelyre, illetve az információtechnológiai és számítástechnikai eszközzel végzett távmunkára vonatkozik. Az általános oktatási tematikát a miniszter a minisztérium honlapján teszi közzé (ez a cikk írásakor még nem volt nyilvános).

A miniszteri rendelet tehát nem tematika, hanem az oktatáshoz kapcsolódó általános szabályok meghatározása. A rendelet az általános oktatási tematikát az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges általános ismeretanyagként határozza meg, amely rögzíti a tárgyi, személyi és szervezési követelményeket. Emellett ismerteti a munkavállalók jogait és kötelezettségeit, az információtechnológiai és számítástechnikai eszközzel végzett tevékenységek során fellépő veszélyek és ártalmak elleni védekezés módját, magatartási szabályait. A miniszter az általános oktatási tematikát érintő munkavédelmi szabály változása esetén a változástól számított 30 napon belül átdolgozza és a minisztérium honlapján közzéteszi a változásokkal egységes szerkezetbe foglalt általános oktatási tematikát.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogy miért nem dőlhetnek hátra dolguk végeztével a munkáltatók!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink