hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így kaphat csedet és gyedet az álláskeresési járadékban részesülő kismama

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Milyen összegű egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokra számíthat az az anya, akinek gyermeke születésekor nincs munkaviszonya vagy egyéb jogviszonya, de álláskeresési járadékra jogosult? Ismertetjük a feltételeket és az ellátás mértékét.

Ahhoz, hogy csecsemőgondozási, illetve gyermekgondozási díjban részesüljön az anya, alapfeltétel, hogy a gyermek születése előtti 2 éven belül rendelkezzen legalább 365 biztosítotti nappal. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor felesleges tovább vizsgálni, hogy a gyermek születésekor érvényben lévő jogviszonyban milyen jövedelemmel rendelkezik az anya, mert nem kaphat csedet és gyedet. (Kivétel ez alól, ha csak pár nap hiányzik az előírt biztosítási időből, mert akkor mindenképpen érdemes beadni a kérelmet, és bízni a méltányossági ellátásban.)

Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "Újrakezdés a válság után" című kiadványunkat!
Tanuljuk meg értelmezni cégünk jelzéseit, hogy a lehető leggyorsabban tudjunk reagálni a változó gazdasági környezetre. Az Adózóna új szakmai kiadványa gyorsan és akár azonnal alkalmazható megoldások mellett közép- és hosszú távon is hasznosítható tanácsokat nyújt a cégvezetők és döntéshozók részére.

Ha nincs is meg a szükséges 365 nap még szülésig, de kevesebb hiányzik, mint 90 nap, akkor lehet még esély az ellátásra, amennyiben a kismama jogosult álláskeresési járadékra és nem korábban nem merített ki ezt a keretét. Ugyanis az az időszak is biztosítottként eltöltött időnek minősül, amikor álláskeresési járadékban részesül a kérelmező. Nézzük meg azt, hogy egyáltalán mikor jogosult valaki álláskeresési járadékra.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből kiderül, hogy milyen feltételekkel lesz jogosult valaki álláskeresési járadékra, továbbá mi szükséges ahhoz, hogy csedre, gyedre is jogosult legyen!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close