hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így adható ki a szabadság felmondási idő alatt

  • adozona.hu

Ki dönt a felmondási idő alatt kiadható, kiadandó szabadságról? Vannak-e korlátok? Lényegében ezekről érdeklődött olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: „Egy munkavállalónak a munkáltató felmondott. 2016. évre nem adták ki neki a törvényesen járó szabadságát. A munkavállaló azt szeretné, hogy igénybe vehesse a még ki nem adott szabadságát (a 2017. évi időarányosat is), és a munkaviszonya a felmondási idő lejárta, plusz a szabadságos napok száma alapján szűnjön meg, tehát nem a felmondási idő végével. Jogos a munkavállaló kérése, hiszen ez a munkáltatónak többletköltséget nem jelent?”

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A munkáltató felmondása a munkáltató olyan, egyoldalú jognyilatkozata, amely alapján a munkaviszony a felmondási idő leteltével megszűnik. A munkaviszony akkor fog megszűnni, amikor a felmondási idő letelik, s ezen betegszabadság, szabadság stb. nem változtatnak és nem is változtathatnak. Nem jogos tehát a munkavállaló kérése.

A munkáltató a munkavállaló szabadságát a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) rendelkezéseinek megfelelően ki kell, hogy adja. A szabadság ugyanis a munkavállaló regenerálódására szolgál. A szabadság kiadása fő szabályként az esedékesség évében történik, kivételesen azt követően. Amennyiben ez a munkaviszony megszüntetéséig bármely okból nem történik meg, abban az esetben a szabadság ki nem adott részét meg kell váltani. A munkaviszony ugyanakkor hosszabb ettől nem lesz.

A lényeg tehát az, hogy a szabadság kiadása egyrészt ugyan a munkáltató kötelezettsége, de az ő kompetenciája is annak eldöntése, hogy mikor teszi azt meg. A munkavégzés alól ugyanakkor a munkavállalót a felmondási idő felére fel kell menteni. Dönthet úgy a munkáltató, hogy a felmondási idő másik felére, amely alatt a munkavállalót munkavégzési kötelezettség terheli, kiadja a szabadság egy részét. Azt is mondhatja persze, hogy nem adja ki, hanem az egész szabadságot megváltja. Amennyiben a munkavállalónak sok felhalmozódott szabadsága van, abban az esetben a felmondási idő alatt célszerű lehetőség szerint mindet kiadni, hiszen az egyrészt jár a munkavállalónak, másrészt pedig azzal költségeket is csökkenthet. Ezzel összefüggésben arra kell csupán ügyelni, hogy a munkavégzés alóli mentesítés idejére, ami a felmondási idő fele, szabadság nem adható ki.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Praxisjog elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Támogatás magánszemélynek

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close