hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felmondott a tanár, mert nem kapta meg a túlórapénzt, döntött a Kúria

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

A munkaviszonyban a munkáltató fő kötelezettsége, hogy a munkavállalót a munkaszerződésben meghatározottak szerint foglalkoztassa, és számára bért fizessen. A munkavállaló fő kötelezettsége pedig az, hogy a munkáltató számára a munkaidőben munkavégzés céljából rendelkezésre álljon. A BH2023.76. számú döntésben a Kúria a munkáltató bérfizetési kötelezettségének tartalmát vizsgálta. Cikkünkben összefoglaljuk a döntés lényeges elemeit.

Pedagógusilletmény kifizetéséből adódott a jogvita

A felperes munkavállaló matematika, kémia, informatika szakos tanár. A neveléssel-oktatással töltött időtartamon felül további 22 kémiaóra tartását vállalta. Később a pedagógus rendkívüli lemondással megszüntette közalkalmazotti jogviszonyát a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (Kjt.) 25. paragrafus (2) bekezdésének d) pontjára és a 29. paragrafusra hivatkozva. Döntését azzal indokolta, hogy a munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal megszegte azzal, hogy a munkabérének egy részét sorozatosan (folyamatosan) visszatartotta, valamint a megfelelő tájékoztatást elmulasztotta. Előadta, hogy több alkalommal jelzett jogos igényére a munkáltató kioktató, semmitmondó, megtévesztő választ adott, megalázó helyzetbe került. Ezzel a személyét és a munkakörét is sértő magatartással a munkáltató elvesztette a felé fennálló bizalmat, a közalkalmazotti jogviszony fenntartása lehetetlenné vált. Egyúttal kérte a munkáltatót, hogy részére a Kjt.-ben biztosított átlagkeresetet, végkielégítést, az elmaradt rendkívüli munkavégzésért járó díjat fizesse meg, a ki nem adott szabadságot váltsa meg, és adja ki a szükséges igazolásokat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük a munkáltató álláspontját, valamint a Kúria döntését!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed, gyed, táppénz megbízási jogviszonyban

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31