hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ettől is függ a munkaidő és a pihenőidő hossza, illetve a díjazás

  • dr. Hajdu-Dudás Mária

A költségek, illetve a díjazás miatt a munkavállaló és a munkáltató számára sem közömbös, hogy a cég tevékenysége idényjellegű-e. Idényjelleg esetén hosszabb lehet a munkaidőkeret, rövidebb a pihenőidő és vasárnapra is elrendelhető rendes munkaidő. A Kúria egyik határozatát is segítségül véve összefoglaltuk az idényjelleg jellemzőit.

A munkáltató tevékenysége akkor minősül idényjellegűnek, ha az a munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik. E körbe sorolható például a strand vagy a jégpálya üzemeltetése (idényfüggő tevékenységek), de ilyen körülmény a mezőgazdaságban, vagy a vendéglátásban és az építőiparban az időjárás.

Az idényjellegű tevékenység esetén egy külső, objektív körülmény határozza meg a munkáltató működését, az adott tevékenység meghatározott időszakban végezhető el. Ezek általában természeti, időjárási körülmények, melyek meghatározott technológiához kapcsolódva objektíven nem teszik lehetővé a más időszakban történő munkavégzést. A megítélés tehát nem attól függ, hogy adott tevékenységet a munkáltató szempontjából mikor gazdaságos, célszerű elvégezni. Mivel ez a jellegű tevékenység eltér az általánostól, az Mt. rugalmasabb munkaidő-megszervezést engedélyez azzal, hogy ezen szabályokat kizárólag arra az időszakra lehet alkalmazni, amikor fennáll az idényjelleg.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen szempontok határozzák meg, idényjellegűe-e a tevékenység!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs