hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elbocsátó üzenetek. Ezekre kell ügyelni a felmondásnál

  • dr. Hajdu-Dudás Mária

Mikor minősül írásbelinek egy jognyilatkozat? Sms, e-mail útján közölt felmondás esetén mire kell ügyelni? Hogyan kell közölni a felmondást, azonnali hatályú felmondást? Mi a teendő, ha a másik fél megtagadja az átvételt? Mi történik, ha a próbaidő alatt keresőképtelen dolgozó nem veszi át a munkáltató által postán küldött azonnali hatályú felmondást?

A munkaviszonyban a jognyilatkozatokat főszabály szerint alaki kötöttség nélkül lehet megtenni. Kivétel ez alól, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály (például munkaszerződés megkötése, munkaviszony megszüntetése, fizetés nélküli szabadság igénybevételének bejelentése, kollektív szerződés, tanulmányi szerződés stb.) vagy a felek megállapodása eltérően rendelkezik, továbbá, ha azt a munkavállaló kéri (például túlóra elrendelése). Ha pedig a megállapodást írásba kellett foglalni, csak írásban lehet módosítani (például munkaszerződés módosítása) vagy megszüntetni (például felmondás) is. Az alaki kötöttség megsértésével tett jognyilatkozat érvénytelen. Az érvénytelenség jogkövetkezménye nem alkalmazható, ha a jognyilatkozat a felek egyező akaratából teljesedésbe ment.

A fentiekre is tekintettel a szóban megkötött munkaszerződés érvénytelen. Az ennek következtében bekövetkező érvénytelenségre azonban csak a munkavállaló és kizárólag a munkába állást követő 30 napon belül hivatkozhat. A bírói gyakorlat szerint a határidő eltelte után a szóban megkötött munkaszerződés is érvényesen létrejött a munkába lépés napjával. A másik levonható következtetés, hogy a szóban közölt felmondás jogellenes. Ha utólag kerül írásba foglalásra, az már nem alkalmas joghatás kiváltására.

Írásbelinek minősül a jognyilatkozat a törvény szerint, ha annak közlése a jognyilatkozatban foglalt információ változatlan visszaidézésére, a nyilatkozattevő személyének és a jognyilatkozat megtétele időpontjának azonosítására alkalmas elektronikus dokumentumban kerül sor.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja: mikor tekinthető közöltnek a jognyilatkozat!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiküldetésnél használt üzemanyagár

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Elektromos autó – norma

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs