hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Brutálisan hosszú munkaidőkeretet vezetett be a kormány a turizmusban, a vendéglátásban, a fuvarozásban

  • adozona.hu

Akár 24 havi munkaidőkeretben is lehet foglalkoztatni a munkavállalókat a szállodákban, éttermekben, kocsmákban, fitnesz- és konditermekben a turizmus-vendéglátás ágazatot segítő intézkedésekről szóló, a Magyar Közlöny 190. számában kihirdetett 468/2022. kormányrendelet szerint.

Egyebek mellett a piacgazdasági viszonyoknak megfelelő hatékony munkaidő-szervezés biztosítására hivatkozik a kormány, amikor ismételten rendeletben módosítja a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt (Mt.). A hétfő éjjel kihirdetett kormányrendelet szerint az Mt. 94. paragrafus (1) és (2) bekezdésében foglaltaktól eltérően legfeljebb huszonnégy havi munkaidőkeretet rendelhet el az a munkáltató, amely tényleges főtevékenységeként

a) Szállodai szolgáltatás (TEÁOR 5510) tevékenységet,

b) Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 5520) tevékenységet,

c) Kempingszolgáltatás (TEÁOR 5530) tevékenységet,

d) Egyéb szálláshely szolgáltatás (TEÁOR 5590) tevékenységet,

e) Éttermi, mozgó vendéglátás (TEÁOR 5610) tevékenységet,

f ) Rendezvényi étkeztetés (TEÁOR 5621) tevékenységet,

g) Italszolgáltatás (TEÁOR 5630) tevékenységet,

h) M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység (TEÁOR 9329) tevékenységet vagy

i) Fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR 9604) tevékenységet

folytat.

A munkáltató az e rendelet hatálybalépését megelőzően elrendelt munkaidőkeretet is meghosszabbíthatja 24 hónapra. Az Mt. 99. paragrafusában, valamint az Mt. 104–106. paragrafusáában foglaltaktól eltérni nem lehet, ami nem érinti az Mt. 135. paragrafusának (4) bekezdésében foglalt eltérési lehetőséget.

Ráadásul a kollektív szerződésekben foglaltakat is semmissé teszi a rendelet, ha az abban foglalt munkaidőkeret tartama kevesebb, mint a munkáltató által ezen rendelet alapján elrendelt munkaidőkeret tartama.

Az említett rendelkezéseket a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (Kkt.) 18/C paragrafusának (2) és (3) bekezdésében foglaltaktól eltérően a Kkt. 18/A paragrafusának hatálya alá tartozó munkavállalók tekintetében is alkalmazni kell. Vagyis – leegyszerűsítve – a fuvarozást végző munkavállalókra is alkalmazható a 24 havi munkaidőkeret, ellentétben az eddig alkalmazható négy, illetve hat havi munkaidőkerettel.

A rendelet a kihirdetését követő napon, vagyis a mai naptól hatályba is lépett. A módosított szabályok szerint elrendelt munkaidőkeret szerinti foglalkoztatást a veszélyhelyzet esetleges megszűnése sem érinti majd.

Megjelent! Az Mt. új szabályai – változások a munkajogban 2023. január 1-jétől – videó

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fogorvos NEAK finanszírozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Könyvelő cég feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink