hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Átnyúlhat-e az éjszakás műszak munkaszüneti napra?

  • adozona.hu

Olvasónk még október 23-a előtt tette fel éjszakai műszakkal és munkaszüneti nappal kapcsolatos kérdését és kapta meg a választ dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvédtől. A válasz tanulságos lehet más munkaszüneti napoknál is.

A kérdés részletesen így szólt: Egy termelő, csomagoló cég (rendeltetése folytán nem működik munkaszüneti napon) többműszakos munkarendben foglalkoztat munkavállalókat. Szombat, vasárnap mindig pihenőnap. A héten éjszakás műszakunk is van, mely 22 órától másnap reggel 6 óráig tart. Október 23-a munkaszüneti nap. Ezen a napon dolgozhat-e a műszak reggel hatig, vagy csütörtökön éjfélig be kell fejezni a műszakot, így csak 2 órát dolgoznának. Ilyen esetben teheti-e a cég, hogy a műszakot vasárnap este 10-kor indítja, és nem a hétfői napon?"

Önmagában a többműszakos tevékenységre figyelemmel a munkáltató október 23. napjára nem oszthat be rendes munkaidőt a munka törvénykönyve (Mt.) 102. § (2) bekezdése alapján. Ezzel a munkáltatónak a munkaidő-beosztás elkészítése során számolnia kell. Így megteheti ugyan, hogy kötelezi a munkavállalókat 00 és 06 óra között munkavégzésre, azonban ez rendkívüli munkának fog minősülni, így a díjazás tekintetében is ez lesz irányadó (ami anyagilag hátrányos a munkáltató számára).

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a munkanap főszabály szerint a naptári napot jelenti, azonban az Mt. 87. § (1) bekezdése alapján a munkáltató által meghatározott megszakítás nélküli 24 óra is ennek minősülhet abban az esetben, ha a munkáltató szabályzatában rögzítette a munkanap fogalmától való eltérést.

Ami a kérdés második részét illeti, vasárnapra beosztható rendes munkaidő, így nincs kizáró oka annak, hogy vasárnap 22 órakor kezdjenek a dolgozók. A munkaidő-beosztás ugyanis főszabály szerint a munkáltató jogosultsága, azonban, ha a felek a munkaszerződésben ettől eltérően állapodtak volna meg (például hétfőtől péntekig napi 8 óra), az lenne az irányadó.

A munkaidő-beosztást a munkáltatónak legalább hét nappal korábban, legalább egy hétre írásban kell közölni, amire tehát már sor kellett kerüljön. Amennyiben pedig a munkaidő-beosztás közlését követően a munkáltató gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, az Mt. megengedi, hogy legalább négy nappal korábban módosítsa az adott napra vonatkozó munkaidő-beosztást, azonban ez sem fér már bele az időbe. A már közölt munkaidő-beosztás természetesen a felek közös megegyezésével bármikor módosítható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi ügyvezető magyar cégben

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlaneladás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs