hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Átnyúlhat-e az éjszakás műszak munkaszüneti napra?

  • adozona.hu

Olvasónk még október 23-a előtt tette fel éjszakai műszakkal és munkaszüneti nappal kapcsolatos kérdését és kapta meg a választ dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvédtől. A válasz tanulságos lehet más munkaszüneti napoknál is.

A kérdés részletesen így szólt: Egy termelő, csomagoló cég (rendeltetése folytán nem működik munkaszüneti napon) többműszakos munkarendben foglalkoztat munkavállalókat. Szombat, vasárnap mindig pihenőnap. A héten éjszakás műszakunk is van, mely 22 órától másnap reggel 6 óráig tart. Október 23-a munkaszüneti nap. Ezen a napon dolgozhat-e a műszak reggel hatig, vagy csütörtökön éjfélig be kell fejezni a műszakot, így csak 2 órát dolgoznának. Ilyen esetben teheti-e a cég, hogy a műszakot vasárnap este 10-kor indítja, és nem a hétfői napon?"

Önmagában a többműszakos tevékenységre figyelemmel a munkáltató október 23. napjára nem oszthat be rendes munkaidőt a munka törvénykönyve (Mt.) 102. § (2) bekezdése alapján. Ezzel a munkáltatónak a munkaidő-beosztás elkészítése során számolnia kell. Így megteheti ugyan, hogy kötelezi a munkavállalókat 00 és 06 óra között munkavégzésre, azonban ez rendkívüli munkának fog minősülni, így a díjazás tekintetében is ez lesz irányadó (ami anyagilag hátrányos a munkáltató számára).

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a munkanap főszabály szerint a naptári napot jelenti, azonban az Mt. 87. § (1) bekezdése alapján a munkáltató által meghatározott megszakítás nélküli 24 óra is ennek minősülhet abban az esetben, ha a munkáltató szabályzatában rögzítette a munkanap fogalmától való eltérést.

Ami a kérdés második részét illeti, vasárnapra beosztható rendes munkaidő, így nincs kizáró oka annak, hogy vasárnap 22 órakor kezdjenek a dolgozók. A munkaidő-beosztás ugyanis főszabály szerint a munkáltató jogosultsága, azonban, ha a felek a munkaszerződésben ettől eltérően állapodtak volna meg (például hétfőtől péntekig napi 8 óra), az lenne az irányadó.

A munkaidő-beosztást a munkáltatónak legalább hét nappal korábban, legalább egy hétre írásban kell közölni, amire tehát már sor kellett kerüljön. Amennyiben pedig a munkaidő-beosztás közlését követően a munkáltató gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, az Mt. megengedi, hogy legalább négy nappal korábban módosítsa az adott napra vonatkozó munkaidő-beosztást, azonban ez sem fér már bele az időbe. A már közölt munkaidő-beosztás természetesen a felek közös megegyezésével bármikor módosítható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítésmentesen kapott termék

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Átalányadózás év közbeni kezdéssel

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close