hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alkalmi foglalkoztatás: ezt jelenti az egyenlőtlen beosztás

  • adozona.hu

Mit jelent a gyakorlatban az, hogy az alkalmi munkavállalói létszámkeretet a munkáltató egyenlőtlenül is beoszthatja a tárgyév napjaira? – kérdezte olvasónk. dr. Radics Zsuzsanna szakértőnk válaszolt.

"Szakértőjük korábban az Egyszerűsített foglalkoztatás napi korlát kérdéshez azt a tájékoztatást adta, hogy, ha egy cégnél nincs egy foglalkoztatott sem, akkor alkalmi munkában naponta 1 fő foglalkoztatható. Ezzel szemben a NAV Egyszerűsített foglalkoztatás tájékoztatója a következőket írja: az alkalmi munkavállalói létszámkeretet a munkáltató a tárgyév napjaira egyenlőtlenül beosztva is felhasználhatja. Példával bemutatva: főállású személyt nem foglalkoztató munkáltató esetében az alkalmi munkavállalói létszámkeret 365 fő. Egy nap egy munkavállaló vehető fel. Ennek a keretszámnak a beosztása a munkáltató hatáskörére van bízva, akár egy nap is alkalmazhat 365 embert, de akkor a többi 364 napon már nem. Cégünknél, ahol csak az ügyvezető van bejelentve, mint társas vállalkozó, két embert is foglalkoztatunk egyszerre, de összességében nem éri el a 365 napot a munkavégzésük időtartama" – ecseteli kérdésében olvasónk.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény 1. paragrafusa alapján az alkalmi munkára irányuló egyszerűsített foglalkoztatás esetén az egyszerűsített munkaviszonyban egy naptári napon legfeljebb foglalkoztatott munkavállalók létszáma – a munkáltatónak a tárgyév első, illetve hetedik hónapját megelőző hathavi, ha a munkáltató ennél rövidebb ideje működik, a működésének egész hónapjaira eső átlagos statisztikai létszámát alapul véve – nem haladhatja meg

– a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény hatálya alá tartozó főállású személyt nem foglalkoztató munkáltató esetén az egy főt,

– egy főtől öt főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén a két főt,

– hattól húsz főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén a négy főt,

– húsznál több munkavállaló foglalkoztatása esetén a munkavállalói létszám húsz százalékát.

A napi alkalmi munkavállalói létszámkeretet a munkáltató a tárgyév napjaira egyenlőtlenül beosztva is felhasználhatja, a 2. paragrafus 3. pontjára is figyelemmel.

A 2. paragrafus 3. pontja úgy rendelkezik, hogy az alkalmi munka: a munkáltató és a munkavállaló között – összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és

– egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és

– egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig

létesített, határozott időre szóló munkaviszony.

A kérdésben említett két fő együttes alkalmazása esetén – ha nincs főállású munkavállaló – azonban nem tud megvalósulni a közel egyéves foglalkoztatás alkalmi munkavállalókkal. Ez esetben két fő alkalmi munkavállaló alkalmazása maximum fél évre szólhat, és figyelembe kell venni az előbbiekben említett 2. paragrafus 3. pontjában foglaltakat is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close