hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alkalmi munkavállaló augusztus 20-án: bérpótlék és adófizetés

  • adozona.hu
2

Cégünk rendezi az augusztus 20-ai tűzijátékot. Alkalmi munkavállalókkal oldjuk meg ezt a feladatot. A szakképzett pirotechnikusok napi 11 600 forintot kapnak. A 20-ai napra kötelező-e számukra bérpótlékot fizetni ezen összeg felett, mellyel adózandó és bevallandó jövedelmük keletkezik? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Munkaszüneti napon történő munkavégzéskor a munkavállalók – beleértve az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló jogviszonyban foglalkoztatottakat is – minden esetben jogosultak az alapbéren felül 100 százalékos mértékű bérpótlékra – szögezte le válasza elején szakértőnk.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról (efo) szóló törvény 9. paragrafusának (2) bekezdése szerint az alkalmi foglalkoztatásból származó bevételből a természetes személynek nem kell jövedelmet megállapítania és bevallást benyújtania, feltéve, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele nem haladja meg az egyszerűsített foglalkoztatás naptári napjainak száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) vagy – ha részére alapbérként, illetve teljesítménybérként legalább a garantált bérminimum 87 százaléka jár – a garantált bérminimum napibérként meghatározott összege 130 százalékának a szorzatát (mentesített keretösszeg). 2019. január 1-jétől a minimálbér napi összege 6860 forint, a garantált bérminimum napi összege 8970 forint. A mentesített keretösszeg tehát (ameddig nem kell jövedelmet megállapítani és személyijövedelemadó-bevallást benyújtani) a fentiek alapján 2019-ben minimálbér esetén napi 8919 forint, garantált bérminimum esetén pedig 11 661 forint. Arra ügyelni kell, hogy a megszerzett jövedelem összegébe a bérpótlékok is beszámítanak.

Abban az esetben, ha a munkavállaló jövedelme alacsonyabb, mint az adómentesen adható keretösszeg, úgy nincs szja-fizetési kötelezettsége. Amennyiben magasabb a juttatott összeg (mint a kérdés szerinti esetben a 100 százalékos bérpótlékkal együtt számítva), úgy a napi 8 918, illetve a 11 661 forint feletti rész szja-köteles.

Szakértőnk utalt továbbá arra, hogy ha a bér meghaladja az érvényes minimálbér napi összegének a kétszeresét – idén 13 720 forintot –, abban az esetben ezen összeg feletti rész nem minősül a vállalkozás elismert költségének, de alapjában véve mégsem kell utána társasági adót fizetni. Azaz, ha például valaki 15 ezer forintot kap egy napra, az elszámolható költségnek minősül, tehát csökkenti a társasági adó alapját. Azonban a 13720 forintot meghaladó rész növeli a társaságiadó-alapot, így összességében adófizetési kötelezettség nem keletkezik.

Kivás cégek esetén az egyszerűsített foglalkoztatás során kifizetett összeg nem képezi a kisvállalati adó alanyánál a személyi jellegű kifizetések részét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Adózóna

Tisztelt Veluni Iroda!

Kérjük, hogy legyenek szívesek a Kérdések és Válaszok felületünkön új kérdésként feltenni az Önök által írottakat, mivel számviteli ügyekkel nem munkajogi, hanem számvitelhez értő szakértőnk foglalkozik.

Megértésüket köszönjük, és várjuk kérdésüket.

Üdvözlettel: az Adózóna szerkesztősége

Veluni

Tisztelt Dr. Hajdu-Dudás Mária!

Az utolsó előtti bekezdésükre vonatkozóan, melyben írja hogy "minimálbér napi összegének a kétszeresét – idén 13 720 forintot –, abban az esetben ezen összeg feletti rész nem minősül a vállalkozás elismert költségének" Ezt könyveléstechnikailag hogy kell megoldani? külön részben könyvelem le a 13720 Ft-ra jutó összeget és külön részben a fennálló különbséget?

Válaszukat köszönöm!
Veluni Iroda

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2020. évi CXL. törvény értelmezése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close