adozona.hu
A nap kérdése: szükséges-e bármilyen szakképesítés kávézóban dolgozók számára?
//adozona.hu/munkajog/A_nap_kerdese_kepesites_kavezo_alkalmazott__REVQTM
A nap kérdése: szükséges-e bármilyen szakképesítés kávézóban dolgozók számára?
Egy élelmiszerbolt/kávézóként működő üzletnél, amelyet egy kft. üzemeltet, szükséges-e bármilyen szakképesítés az üzletben dolgozók számára? Az üzletben kávé, italok készítése helyben történik majd, de minden más terméknek csak eladása fog történni (pl. sütemények nem helyben készülnek majd, azt csak értékesíteni fogja az üzlet, megvásárolva egy élelmiszerüzemtől). Szükséges-e szakképesítés a kft. tulajdonos/ügyvezetőjének, ha csak ő van a pult mögött, nincs alkalmazott jelen? Szükséges-e szakképesítés az alkalmazottaknak akár ott van a tulajdonos, akár nincs? Nem egyértelmű számunkra, hogy kell-e pincér vagy élelmiszer eladói képzettség ehhez a tevékenységhez – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.
SZAKÉRTŐNK VÁLASZA
Elsőnek azt kell megnézni, hogy az érintett munkakörre jogszabály, kollektív szerződés előír-e valamilyen szintű végzettséget. Leggyakrabban itt jogszabály ír elő ilyen követelményt, mint például egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. ITM rendelet.
A rendelet 65. pontja foglalkozik ilyen tevékenységgel és a következőket írja elő:
Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása [ide nem értve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. kormányrendelet 28. § b) pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazását]
Követelmény
Pincér – vendégtéri szakember (pincérsegéd) vendégtéri szaktechnikus. Szakiránynak megfelelő egyéb képesítés is elfogadható. A személyek felügyeletét egy képesítéssel rendelkező személy is elláthatja. Olyan személy egyedül nem láthatja el így a tevékenységet, aki nem rendelkezik képesítéssel.
A rendelet 66. pontja foglalkozik ilyen tevékenységgel és a következőket írja elő:
Meleg és hideg ételek, italok készítése [ide nem értve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. kormányrendelet 28. § b) pontjában meghatározott büfétermékek elkészítését]
Képesítések: szakács (szakácssegéd) szakács, szaktechnikus, diétás szakács, vendégtéri szaktechnikus.
Szakiránynak megfelelő egyéb képesítés is elfogadható. A személyek felügyeletét egy képesítéssel rendelkező személy is elláthatja. Olyan személy egyedül nem láthatja el így a tevékenységet, aki nem rendelkezik képesítéssel.
Hozzászólások (0)