hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: a 34 órás foglalkoztatás teljes vagy részmunkaidőnek minősül?

  • adozona.hu

A 34 órás foglalkoztatás teljes vagy részmunkaidőnek minősül? Ha a szerződésben teljes munkaidősként foglalkoztatják, az elfogadható-e? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt a kérdésre.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 92.§ vonatkozó rendelkezései az alábbiak:
(4) Munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása az általános teljes napi munkaidőnél rövidebb teljes napi munkaidőt is megállapíthat.
(5) A felek az adott munkakörre irányadó teljes napi munkaidőnél rövidebb napi munkaidőben is megállapodhatnak (részmunkaidő).

Megvásárolható "Az Mt. új szabályai – változások a munkajogban 2023. január 1-jétől" videó

Helyesen utalt arra, hogy a részmunkaidő nem azonos az általánostól rövidebb teljes munkaidőben történő foglalkoztatással. A különbség az, hogy a rövidebb teljes munkaidő esetén a munkavállalót ugyanazok a jogosultságok, illetve munkabér illeti meg, mint az általános teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalókat, míg részmunkaidő esetén a munkavállaló díjazása is a részmunkaidőnek megfelelő mértékben arányosan változik.

Azaz nincs akadálya annak, hogy a napi munkaidő mértéke 6,8 óra legyen (a munkaszerződésben nem heti munkaidőt kell meghatározni), és a felek abban állapodjanak meg, hogy ez teljes napi munkaidőnek minősül. A másik lehetőség ugyanezen óraszám mellett a részmunkaidőben történő megállapodás. Mindkettő jogszerű, csak rögzítsék a munkaszerződésben.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink