hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: megteheti-e a vállalkozás, hogy az alkalmi munkavállalóinak a bért havonta egy összegben fizeti meg?

  • adozona.hu

Van-e arra lehetőség, hogy egy vállalkozás az általa foglalkoztatott alkalmi munkavállalók, mezőgazdasági idénymunkások bérét a munkavállaló kérésére havonta egy összegben fizesse meg? Természetesen csak abban az esetben, ha adott hónapban huzamosabb ideig foglalkoztatja – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Álláspontom szerint nincs rá lehetőség. Az oka, hogy amennyiben mindig csak néhány (alkalmi munka esetén legfeljebb 5 egymást követő) napra létesül a munkaviszony, az azt jelenti, hogy az adott napon a ledolgozott munkaidő végével az meg is szűnik, és a következő, azonos felek között létrejött megállapodás már új munkaviszonynak minősül.

Alkalmi munkavállalókkal kapcsolatos további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Az Mt. – a 203. § alapján az alkalmi munkára is irányadó – 80. § (2) bekezdése szerint a határozott időre létrejött munkaviszony lejárta miatti megszűnésekor legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait. Az Mt. 85. §-a alapján e szabálytól ugyan el lehet térni a munkavállaló javára, azonban jelen esetben nem látok olyan körülményt, mely ezt indokolhatná.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31