hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A hozzátartozó és az ügyvezető vasárnapi munkájának díjazása

  • adozona.hu

Kell-e fizetni bért, illetve vasárnapi pótlékot a hozzátartozó, illetve az ügyvezető vasárnapi munkájáért. Olvasóink kérdéseire dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Kérdés 1. Kereskedelemben dolgozó egyéni vállalkozó hozzátartozóját, aki csak vasárnaponként dolgozik, nyugdíj mellett milyen szerződéssel foglalkoztathatja a vállalkozó, illetve kötelező-e bejelenteni és kötelező-e munkabért fizetni neki?

Válasz 1. 2012. január 1. napjától a Tbj. nem szabályozza a segítő családtag intézményét, erre tekintettel hozzátartozó foglalkoztatására munkaviszony (ezen belül akár egyszerűsített foglalkoztatás), illetve megbízási jogviszony keretében kerülhet sor.

A Ptk. 6:280. § rendelkezik az ingyenes megbízási szerződésről, mely (1) bekezdése szerint:

„E fejezet (XXXIX.) rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell az olyan megbízási szerződésre, amely alapján a megbízó ellenszolgáltatás nyújtására nem köteles.”

Azaz ingyenes megbízási szerződés keretében foglalkoztatható lenne a hozzátartozó bejelentési-, illetve járulékfizetési kötelezettség nélkül.

Arra azonban fokozottan ügyelni kell, nehogy a munkaviszony tartalmi jegyeit viselje magán (és így színlelt szerződésnek minősüljön). Nem írta, milyen munkakörről lenne szó, amennyiben eladói, abban az esetben a megbízási jogviszony létesítése nem lehetséges. A megbízási szerződés ugyanis adott feladat ellátására köthető.

Ha nem eladói munkakörről van szó, abban az esetben az elhatárolást az alábbi szabályok segíthetik.

A munkaviszonyra az jellemző, hogy a munkavállaló munkavégzése munkabér ellenében történik, a munkakörbe tartozó feladatok elvégzésére irányul, a munkaszerződésben meghatározott helyen, előírt munkaidőben, személyesen, folyamatosan és rendszeresen, a munkáltató széles körű ellenőrzési joga mellett. Míg a munkavállalót rendelkezésre állási kötelezettség terheli, köteles az előírt helyen és időben, munkára képes állapotban megjelenni, a munkaidő alatt munkavégzés céljából a munkáltató rendelkezésére állni. Mindez a polgári jog körébe tartozó munkavégzésre irányuló jogviszonyok vonatkozásában nem tekinthető meghatározó kötelezettségnek, nem önmagában a jelenlét, a munkavégzésre történő készenállás, hanem szerződés szerinti szolgáltatás biztosítása, munkával elérhető eredmény a fő és meghatározó kötelem. Munkaviszony esetén a munkavégzés időtartamát, a munkarendet, a munkaidő-beosztást – kollektív szerződés rendelkezése hiányában – az Mt. által szabályozott korlátok között a munkáltató határozza meg. Polgári jogi jogviszony esetében a feladat elvégzésének kizárólag a határidejét, vagy teljesítési részhatáridőket, illetve az ügy ellátásának időpontját állapítja meg a megrendelő. A munkaidő nincs beosztva, a munka elvégzéséhez szükséges időt a vállalkozó saját maga szervezi, maga határozza meg a feladat által megkívánt módon. Mindezt nem érinti az a körülmény, ha például a megbízási szerződés alapján ellátandó feladatot egy, a megrendelő által meghatározott időpontban kell teljesíteni (például a színházi előadás kezdete, konferencia időpontja).

Ahogyan jeleztem, az Mt. szerinti „hagyományos” munkaviszony mellett létesíthetnek alkalmi munkára irányuló jogviszonyt is. Az alkalmi munka: a munkáltató és a munkavállaló között

összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és
egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és
egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig
létesített, határozott időre szóló munkaviszony.

Ebbe a keretbe, illetve – a vasárnapi munkavégzésekre és nyugdíjas minőségre tekintettel – a kereseti korlátba is beleférne az érintett hozzátartozó.

Munkaviszony (alkalmi munka) esetén a munkáltató köteles eleget tenni a bejelentési és munkabér fizetési kötelezettségének.

Kérdés 2. Egyszemélyes kft. ügyvezetője (ő a tag) 8 órában a kft.-ben van bejelentve. Emellett van egy foglalkoztatott munkavállalója. A Kszvmtv. 1. paragrafus 15. alapján nem vonatkozik rá a jogszabály, ennek ellenére csak az ügyvezető dolgozik vasárnaponként az üzletben. Az lenne a kérdésem, hogy vonatkozik-e az ügyvezetőre a vasárnapi pótlék (50 százalék) kötelezettség, vagy például a személyes közreműködésre tekintettel el lehet-e tőle tekinteni?

Válasz 2. A Kszvmtv. 1. § (2) bekezdés 15. pontja szerint a törvény hatálya nem terjed ki a kulturális tevékenységet és a fürdő szolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi tevékenységre.

Az Mt. 101. § (1) bekezdése szabályozza, hogy mely esetekben osztható be vasárnapra rendes munkaidő, a 140. § (1) bekezdése azt rendezi, hogy mikor jár vasárnapi pótlék a munkavállaló részére. A 101. § (1) bekezdés i) pontja alapján az ügyvezető valóban jogosult bérpótlékra.

A társaságban a személyes közreműködés történhet munkaviszonyban, megbízási jogviszonyban és tagi jogviszonyban. Jelen esetben a közreműködés munkaviszony formájában valósul meg, így a vasárnapi pótlék megfizetésétől nem lehet eltekinteni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiva-tao áttérési különbözet

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tőketartalék megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Eredménytartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink