hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A Nagy Testvér figyel – mit kezdhet a cég a munkavállalói adatokkal?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Kérhet-e a munkaadó a munkavállaló korábbi munkahelyétől információkat, átpasszolhatja-e az adatokat másnak, ha igen, milyen feltételekkel? Összefoglaltuk a munkáltatói adatkezelés szabályait.

A foglalkoztatásra irányuló jogviszonyokban, benne a munkaviszonyban a munkáltató szükségképpen személyes, esetleg különleges adatok sokaságához jut hozzá, azokat a törvény értelmében „kezeli”. Azokat a munkavállalókat, akiknek az adatait a munkáltató kezeli, a törvény alapján „érintetteknek” hívjuk.

Időben elsőként az adatkezelés akkor jelenik meg, amikor a munkáltató munkavállalókat szeretne felvenni. Megjelentet egy álláshirdetést, melyet követő másodpercekben életrajzok sokasága jelenik meg a rendszerében. A keresettebb munkáltatók néhány nap elteltével már nem is nézik az életrajzokat, hiszen a beérkező adattömeg akkorra már feldolgozhatatlan. A felvételi eljárás folyamán tehát már megjelenik a „rendszerben” számos személyhez kötődő adat, mint például a munkavállaló életkora, iskolai végzettsége, nyelvtudása, gazdasági érdekeltsége, esetlegesen büntetett előélete. Ebben a fázisban az adatkezelésnek két jogszerű célja lehet: a felvételi döntés előkészítése (fő cél), valamint az esetleges későbbi igényérvényesítéssel szembeni védekezés.

Adatkezelés történik ezt követően a munkaviszony fennállása folyamán több lépésben: az alkalmassági vizsgálat (stressztűrő, kommunikációs, problémamegoldó képesség) a munkahelyi ellenőrzés (földrajzi helyzete, kapcsolatai, érdeklődési köre), értékelés, képzés során, valamint adatkezeléssel jár a munkaviszony megszüntetésének, sőt a munkajogi igények érvényesítésének folyamata is.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mit tehet a munkáltató a munkavállaló adataival, és mit nem?
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Reprezentáció, üzleti ajándék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kifizetőt terhelő 40 százalékos kata II

Szipszer Tamás

adószakértő

Új kata 1041

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs