Változások az szja-törvényben a koronavírus-járvány árnyékában

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő és a 2021. évi költségvetést megalapozó salátatörvényekben szokatlanul kevés érinti a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezéseit. Kimazsoláztuk a várható változásokat.

A már elfogadott és a javasolt változások döntően a járványhelyzettel összefüggő átmeneti kedvezmények törvényi szintű rögzítését jelentik, illetve a jogszabályok összhangját megteremtő, illetve jogtechnikai korrekciók.

Egyes jövedelmek adóalapjának változása

Az egyes adózási tárgyú törvényeknek a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges módosításáról szóló 2020. évi XLVI. törvény a szociális hozzájárulási adó (szocho) 2020. július 1-jétől hatályba lépő 15,5 százalékra csökkenésével összefüggésben módosította az összevont adóalapba tartozó egyes jövedelmek megállapításánál alkalmazott szabályokat. Eszerint abban az esetben, ha valamely jövedelme után a magánszemély kötelezett a szocho megfizetésére (feltételezve, hogy az költségként nem számolható el, és azt nem térítik meg számára), úgy 2020. július 1-jétől a megállapított jövedelem 87 százalékát (a korábbi 85 százalék helyett) kell jövedelemként (adó-, illetve adóelőlegalapként, illetve szochoalapként is) figyelembe vennie [szja-törvény 29. §-a és a 47. § (5) bekezdése; szochotörvény 1. § (1) bekezdése]. Ilyen eset lehet például, ha a magyarországi leányvállalat munkavállalójának a külföldi anyavállalat ingyenes részvényt juttat, és sem a külföldi, sem a hazai cég nem vállalja a szocho megtérítését.

A gyakorlati alkalmazás szempontjából fontos tudni, hogy a szocho mértékének változása esetén a szocho fizetésére kötelezettnek a megváltozott adómértéket arra a hónapra, adóévre vonatkozóan bevallott jövedelmekre kell először alkalmaznia, amely hónapban, a megváltozott adómérték hatályba lép [szochotörvény 2. § (4) bekezdése].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az szja-törvény egyéb módosításait!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close