hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Önfoglalkoztatók bértámogatása: sokan hoppon maradhatnak

  • adozona.hu
2

Özönlenek a kérdések szerkesztőségünkhöz az alkalmazott nélküli, úgynevezett önfoglalkoztató vállalkozások által igényelhető bértámogatással kapcsolatban. A vonatkozó kormányrendeletből több esetben nem olvasható ki egyértelmű válasz a speciális helyzetekre, összefoglalónkban ezek közül ismertetünk kettőt. A kérdésekre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Egyéni vállalkozó 36 órás munkaviszony melletti bértámogatása

KÉRDÉS: 36 órás munkaviszony mellett egyéni vállalkozó is igényelheti az önfoglalkoztatói bértámogatást?  

VÁLASZ: A kérdésre nem olvasható ki egyértelmű válasz a rendeletből. Önfoglalkoztató a veszélyhelyzeti intézkedésekkel érintett ágazatokban jogszabály alapján korlátozásokkal sújtott, alkalmazott nélkül működő mikrovállalkozás és önfoglalkoztató. Tényleges főtevékenységnek azt a tevékenységet kell érteni, amelyből a jogosultnak az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásáról szóló 310/2021. kormányrendelet hatálybalépését, tehát 2021. június 8-át vagy a 485/2020. kormányrendelet hatálybalépését, tehát 2020. november 11-ét megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább a bevételének 30 százaléka származott.

Az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz benyújtott kérelem alapján vissza nem térítendő támogatást kaphat azon önfoglalkoztató, amely tényleges főtevékenységként az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásáról szóló rendelet I. melléklete szerinti tevékenységet folytatja, és nem volt jogosult a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. kormányrendelet szerinti „ágazati bértámogatásra”, és nem minősül ugyanezen kormányrendelet szerinti kifizetőnek, tehát adókedvezményre nem jogosult, és nincs, illetve az őt érintő korlátozás időtartama alatt sem volt munkavállalója. A 310/2021. kormányrendelet ugyan nem rendelkezik arról, hogy csak a főfoglalkozásban tevékenységet végző vállalkozó igényelhet támogatást, mégis a szövegkörnyezetből erre lehet következtetni, azáltal, hogy az egyes tevékenységet végzőnél kimondja, hogy a tényleges főtevékenység végzésekor jár a támogatás.

Szakértőnk véleménye szerint a munkaviszony mellett vállalkozást végző személy nem teljes egészében tekinthető önfoglalkoztatónak, hiszen főtevékenysége a munkaviszony, és a munkáltató foglalkoztató, de mivel a párhuzamos jogviszonyra vonatkozóan nincs említés/tiltás a rendeletben érdemese az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatal állásfoglalását kérni.

Szállásadó önfoglalkoztató

KÉRDÉS: Az önfoglalkoztatóknak járó támogatást igényelhetik-e adószámos magánszemélyek, akik szálláshely-szolgáltatás tevékenységet folytatnak?

VÁLASZ: Az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása programról szóló hirdetmény visszahivatkozik a vállalkozások besorolásáról szóló tájékoztatóra, sőt a hirdetmény szövegezése is arra utal, hogy a támogatás a vállalkozókra, és az szja-törvény szerinti egyéni vállalkozókra vonatkozik.

Szakértőnk ez alapján úgy gondolja, hogy csak a tájékoztatóban felsorolt vállalkozások jogosultak a támogatásra, bár a teljességhez tartozik, hogy a fogalomból ez egyértelműen nem állapítható meg, hiszen „önfoglalkoztató a veszélyhelyzeti intézkedésekkel érintett lenti ágazatokban jogszabály alapján korlátozásokkal érintett, alkalmazott nélkül működő mikrovállalkozás és önfoglalkoztató”.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
ednapipi

jah, mert módosították is a hirdetményt, eredetileg legalul benne volt, valamilyen magánszemélyes kitétel is, sajnos nem mentettem le, de úgy nézem, hogy 14-én kihúzták ezt az opciót ( magánszálláshelyre esetleg vonatkozó részt)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Áfakérdés

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Kivaalap

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close