hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Német-francia javaslat az uniós újrainduláshoz

  • adozona.hu

Félbillió euró összegű újjáépítési alapot javasol a német és a francia kormány a következő többéves keretköltségvetés részeként, amiből kölcsönök helyett vissza nem térítendő támogatásokat juttatnának ambiciózus reformprogramok ígéretéért cserébe a koronavírus-járvány által leginkább sújtott tagállamoknak és régióknak. A kezdeményezést hétfő este jelentette be a német kancellár és a francia köztársasági elnök, jó egy héttel az Európai Bizottság javaslatának bemutatása előtt, írja a Bruxinfo.

Egy olyan 500 milliárd euró összegű gazdasági újjáépítési alap mellett tette le a voksot hétfőn bemutatott közös javaslatában Németország és Franciaország, amelyből az uniós költségvetésen, illetve az abból finanszírozott programokon keresztül vissza nem térítendő támogatásokat kapnának az egészségügyi, majd a gazdasági válság által leginkább sújtott tagállamok és régiók. A csomag volumenénél is figyelemreméltóbbnak tűnik az, hogy Berlin és Párizs az adósságokat gyarapító kölcsönök helyett „költségvetési kiadásokat”, azaz vissza nem térítendő támogatásokat kész juttatni a rászorulóknak.

Az Európai Bizottság, amely május 27-én mutatja be a maga javaslatát és amelynek elnöke hétfőn gyorsan üdvözölte a német-francia javaslatot, a vissza nem térítendő támogatások mellett kölcsönöket is folyósítana, igaz az éppen aktuális gondolkodás szerint az előbbi aránya jóval meghaladná az utóbbiakét.

Ez jó hír a válság miatt legmélyebb gazdasági recesszióval szembenézni kényzserülő déli tagállamoknak, amelyek kézzelfogható szolidaritásként tekinthetnének egy ilyen elvek alapján felépülő csomagra. De, hogy azért a legnagyobb összegekkel kezességet vállaló Németország is eladhassa otthon a nagyvonalúnak tűnő ajánlatot, a közös francia-német kezdeményezés kiköti, hogy az újjáépítési támogatáshoz „egészséges gazdaságpolitika folytatására és ambiciózus reformprogramra vonatkozó egyértelmű kötelezettségvállalás” fejében férhetnének hozzá a tagállamok.

Az 500 milliárd euró kiegészül azzal az 540 milliárd eurósra becsült csomaggal, amit az Eurócsoport hozott tető alá, és ami három védőhálót hoz létre: egyet a munkahelyek védelmére (az EU-büdzsén keresztül folyósítandó kölcsönök formájában), egyet az üzleti vállalkozásoknak (EIB hitelkeret) és egy harmadikat az ESM-en keresztül hitelek formájában a tagországoknak.

Így a német-francia javaslat értelmében ezer milliárd euró fölé emelkedne az uniós szinten a járvány és gazdasági hatásainak kezelésére fordított összeg, ami így is csak töredéke annak, amit az EU27-ek saját zsebből pumpáltak eddig a gazdaságukba. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és munkatársai korábbi nyilatkozatai szerint ennél is nagyobb, 1500 milliárd euró körüli csomagban gondolkozik, jóllehet abban nem csak friss pénz, hanem mobilizálható tőke is szerepet játszana.

A német-francia páros megengedné a Bizottságnak, hogy a tagállamok által biztosított pénzügyi garancia birtokában a pénzpiacokról vegye fel kölcsönként az 500 milliárd eurós összeget, amit a következő MFF, azaz 2027 után kellene csak visszafizetni egy jogilag kötelező visszafizetési tervvel összhangban.

„Az újjáépítési alap finanszírozása a koronavírus-válság és az utána következő időszak kihívásait célozza meg. A saját forrásokról szóló döntésbe beillesztett rendkívüli kiegészítő intézkedés lesz” – szögezi le a közel 5 oldalas dokumentum. A két ország tehát hozzájárul ahhoz, hogy az EU a saját forrás plafon megemelésével (a tagállamok által az adott hétéves időszakban befizethető maximális összeg) teremtse elő azt a mozgásteret (garanciát), ami a Bizottság számára a kölcsönök felvételéhez szükséges.

Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy Berlin első ízben járul hozzá ahhoz, hogy – a rendkívüli helyzetre való tekintettel és egyszeri intézkedésként – közös adósságkibocsátással álljanak a rászoruló tagállamok mellé. Egyes félelmek szerint fennáll a veszélye annak, hogy amit most egyszerinek gondolnak, az a jövőben normává válik.

A közös francia-német javaslat az újjáépítési alapon túl három további pontot is tartalmaz. Berlin és Párizs a járvány tanulságainak levonásával „európai stratégiai egészségügyi szuverenitás” elérését tűzi ki célul. A duó hitet tesz az európai zöld megállapodás és a digitális átállás mellett és ezen programok felgyorsításáért száll síkra. Terveik között szerepel egy minimális karbonár bevezetése az ETS-en belül és valamennyi szektor számára zöld helyreállítási ütemterv kidolgozását. Az egységes piacnak is új lökést kívánnak adni, többek között a szociális és adópolitikai konvergencia felgyorsításával. A javaslat a Schengen-térség működésének teljes helyreállítását is szorgalmazza, olvasható a Bruxinfon.

A járványügyi helyzettel összefüggő cikkeinket ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiküldetés?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close