hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ne rutinból csinálja! Tudnivalók az őstermelői igazolvány kiváltásáról, használatáról

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az őstermelői igazolvány és a közös őstermelői igazolvány fontos dokumentum, mivel igazolja, hogy a magánszemély mezőgazdasági őstermelői tevékenységet folytat, és jogosult az szja-törvény mezőgazdasági őstermelőre vonatkozó rendelkezései szerinti adózásra. Cikkünk az igazolvány kiváltásával és használatával összefüggő, a veszélyhelyzet során bevezetett, majd azt követően is megtartott változásokkal kapcsolatos ismereteket foglalja össze.

A mezőgazdasági őstermelői igazolvány kiváltásával, használatával kapcsolatos tudnivalókat a 436/2015. (XII. 28.) kormányrendelet tartalmazza.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti és az őstermelőket is érintő kormányrendeleti szabályokat a 284/2020. (VI. 17.) kormányrendelet 77. és 78. §-ai tartalmazzák. A veszélyhelyzet idején meghozott átmeneti szabályok érvényben maradnak.

A mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 436/2015. (XII. 28.) kormányrendelet 15. §-a hatályon kívül került. Ez azt jelenti, hogy az elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott igazolvány pótlásáért fizetendő 3000 forintos pótdíj megszűnt, így az őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés teljes mértékben díjmentessé vált.

A témával összefüggésben olvassa el az Egyéni vállalkozók, őstermelők, bérbeadók figyelem! Újból itt az adóelőleg-fizetési határidő című cikkünket!

A kártyaalapú vagy ideiglenes igazolvány, valamint az értékesítési betétlap elvesztését, megsemmisülését, megrongálódását viszont továbbra is kötelező haladéktalanul bejelenteni a lakcím szerinti megye bármelyik kamarai ügyfélszolgálati irodájában, ahol az őstermelők kérelmére a falugazdász a dokumentumok helyett – díjmentesen – új ideiglenes igazolványt vagy betétlapot állít ki.

Olvassa tovább cikkünket, hogy további információkat tudjon meg az őstermelői igazolvány kiváltásáról, használatáról, az értékesítési betétlap érvényesítéséről!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas önellenőrzés

Széles Imre

tb-szakértő

Telephely után fizetendő társasági adó

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close