hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új kormányrendelet: változtak a fejlesztési tartalék képzésére vonatkozó előírások

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló
2

A május 1-jén hatályba lépett 171/2020. (IV. 30.) kormányrendelet a fejlesztésitartalék-képzésre megengedőbb feltételeket tartalmaz a beruházások ösztönzése érdekében. Cikkünk ezen kormányrendelet rendelkezéseit járja körbe.

A koronavírus világjárvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében a beruházások társasági adózási korlátjának enyhítéséről szóló 171/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet (R.) a beruházások ösztönzéséről a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao) módosításáról rendelkezik.

A Tao módosított előírása

A Tao-módosítás a fejlesztésitartalék-képzésre kedvezőbb feltételeket fogalmaz meg. A május 1-jén hatályba lépett előírás szerint az adóalapot csökkentő fejlesztési tartalék – az eddigiektől eltérően, amely az adózás előtti nyereség 50 százalékának megfelelő összegű képzést engedélyezett – elérheti az adózás előtti nyereség összegét. Nem változott, hogy a maximálisan képezhető összeg 10 milliárd forint, továbbá, hogy az adóalap-csökkentés feltétele a képzett összegnek lekötött tartalékként történő kimutatása. [R. 1. § (1) bekezdés, Tao 7. § (1) bekezdés f) pont].

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

A fejlesztési tartalékot változatlanul a képzés adóévét követő negyedik adóév utolsó napjáig kell beruházásra felhasználni. A felhasználáskor a lekötött tartalék feloldható, és visszavezethető az eredménytartalékba. Nem változott, hogy a lekötésnek a Tao-ban előírtnak megfelelő beruházás nélkül történő feloldása, vagy beruházásra történő felhasználásnak a negyedik adóév utolsó napjáig történő elmaradása esetén utólag meg kell fizetni a társasági adót a képzés adóévében érvényes adómértékkel, amely jelenleg 9 százalék. Az adó mellett késedelmi pótlékot is kell fizetni a kedvezmény érvényesítését tartalmazó adóbevallás benyújtása esedékességének napját követő naptól a nem beruházási célra történő feloldás napjáig, illetve a felhasználásra rendelkezésre álló időpontig felszámítva. Az adót és a késedelmi pótlékot a lekötött tartalék feloldását követő 30 napon belül, a negyedik adóév utolsó napjáig fel nem oldott tartalék után a negyedik adóévet követő hónap 30. napjáig kell megfizetni. Az adót és a késedelmi pótlékot az említett napot követő első társaságiadó-bevallásban kell bevallani.

A fejlesztési tartalék a következők kivételével bármely – új eszközre és használt eszközre egyaránt – beruházásra felhasználható, a beruházás elszámolásának adóévében. A több év alatt megvalósított beruházás aktiválásának adóévében, tehát csak az ezen adóévben elszámolt beruházási értékre használható fel a fejlesztési tartalék, a korábbi adóévekben elszámolt beruházás utólag nem finanszírozható a fejlesztési tartalékból. (Arra a beruházás elszámolásának adóévében volt lehetőség.) Nem használható fel a fejlesztési tartalék

♦ a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként kapott eszköz alapján elszámolt beruházásra,

♦ a térítés nélkül átvett eszköz címen elszámolt beruházásra,

♦ az olyan tárgyi eszközzel kapcsolatban elszámolt beruházásra, amelyre a számvitelről szóló 2000. C. törvény (Szt.) szerint nem számolható el vagy nem szabad elszámolni terv szerinti értékcsökkenést (például földterületre, telekre, olyan eszközre, amelynek nem csökken az értéke). Elszámolható azonban a műemlék, illetve a helyi egyedi védelem alatt álló épületet, építmény beruházásra, bár ezek értéke jellemzően nő a használati idő alatt.

A fejlesztési tartalék felhasználásával megvalósított és üzembe helyezett beruházás bekerülési értékéből a fejlesztési tartalékból fedezett összeg a tao-alapot csökkentő értékcsökkenési leírásként már nem vehető figyelembe, azzal az üzembe helyezéskor csökkenteni kell a Tao szerinti számított nyilvántartási értéket (amely egyébként az üzembe helyezéskor azonos a bekerülési értékkel). Az adóalapot csökkentő értékcsökkenési leírás azonban az üzembe helyezéstől folytatható, azaz a bekerülési érték alapján, a Tao szerinti leírási mértékkel számított értékcsökkenési leírás, legfeljebb a számított nyilvántartási érték adóalapot csökkent. [Tao 7. § (15 bekezdés, 4. § 31/a. pont, 1. számú melléklet 12. pont, Szt. 52. § (5)–(6) bekezdés]

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a rendelet szerint hogyan szabályszerű a lekötött tartalék képzése, feloldása, mik a rendelet átmeneti előírásai, illetve ismertetjük az egyéni vállalkozók fejlesztési tartalékra vonatkozó előírásait is!

A járványügyi helyzettel összefüggő cikkeinket ITT olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel: az Adózóna csapata

Bázis Erika

Tisztelt Pölöskei Pálné,
Ügyfelem (Kft) nem rendelkezik még 2019-re elfogadott számviteli beszámolóval, a könyvvizsgálat most van folyamatban. Jól értem, hogy ezek szerint ha úgy dönt, akkor az adózás előtti eredményének 100%-ára, max 10 md Ft értékben képezhet fejlesztési tartalékot a 2019. év tekintetében, melyet 20204.12.31-ig kell felhasználnia?
Köszönettel: Gulyás Erika

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi szolgáltatás könyvelése, bevallása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Engedményezés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Engedményezett követelés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs