Tb-szabályok katás vállalkozás szüneteltetésekor

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A kisadózó vállalkozások számára nem tartalmaz könnyítéseket az újabb veszélyhelyzet gazdaságvédelmi intézkedéseit taglaló, nemrégiben kihirdetett 485/2020. kormányrendelet. Az e körbe tartozóknak tehát – függetlenül a tevékenységi körüktől – ebben az időszakban is eleget kell tenniük adófizetési kötelezettségüknek.

Az esetlegesen nehéz helyzetbe került egyéni vállalkozók számára az egyik lehetséges megoldás a vállalkozói tevékenység szüneteltetése. Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi törvény 18. paragrafusa értelmében az egyéni vállalkozó tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb két évig szüneteltetheti. A szünetelés bejelentését követően, annak tartama alatt az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységet nem végezhet, egyéni vállalkozói tevékenységhez kötődő új jogosultságot nem szerezhet, új kötelezettséget nem vállalhat. Az egyéni vállalkozó tevékenységének folytatása során a szünetelésig keletkezett és az azt követően esedékessé váló fizetési kötelezettségeit a szünetelés ideje alatt is köteles teljesíteni.

Kövesse nyomon oldalunkon a koronavírus-járvány kezelésével összefüggő fontos gazdaságpolitikai döntéseket!

Főszabály szerint tehát az egyéni vállalkozó, ha bejelenti vállalkozói tevékenységének szüneteltetését, akkor legkorábban 30 nap után állhat vissza „normál” működésre. Ugyanakkor a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 55. szakasza értelmében a 2009. évi CXV. törvény 18. paragrafusának (1) bekezdésében megjelölt minimális időtartamot 2020. december 31-éig nem kell alkalmazni.

Az említett előírás lehetőséget nyújt arra is a vállalkozónak, hogy a tevékenységét esetleg csak néhány napra szüneteltesse. Ez nagyon „praktikus” például abban az esetben, ha a vállalkozó rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást igényelne, hiszen módja van 1-2 nap szüneteltetéssel teljesíteni a keresőtevékenységre vonatkozó jogosultsági feltételeket.

Ha azonban kisadózóról van szó, ez a lehetőség nem áll fenn.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen következménnyel kell számolniuk a katásoknak vállalkozásuk szüneteltetésekor!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close