hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Járványhelyzet: kötelező az orvosi vizsgálat fertőző betegségre utaló tünetek esetén

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Vannak olyan egészségügyi szolgáltatások, amelyek minden Magyarországon tartózkodó személynek biztosítási jogviszonytól függetlenül járnak. Ebbe a körbe tartoznak egyebek mellett a járványügyi ellátások. Tudni kell, hogy az egészségügyi törvény alapján az, aki saját magán vagy a gondozásában álló személyen fertőző betegség tüneteit észleli vagy erre utaló gyanúja van, köteles orvosi vizsgálatot kezdeményezni.

Minden Magyarország területén tartózkodó személy, előzetes jogviszony-ellenőrzés nélkül veheti igénybe az alábbi egészségügyi szolgáltatásokat:

1.) a járványügyi ellátások közül

– a kötelező védőoltást, amelybe nem tartozik bele a külföldre utazás kapcsán  szükséges védőoltás,
– a járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálatot,
– a kötelező orvosi vizsgálatot,
– a járványügyi elkülönítést,
– a fertőző betegek szállítását, továbbá

2.) a mentést, ha a beteg (illetve az adott személy) azonnali ellátásra szorul,

3.) sürgős szükség esetén nyújtott ellátást (azt, hogy mely ellátások tartoznak a sürgős szükség körébe, külön jogszabály határozza meg).

A fenti ellátások fedezetét az állam a központi költségvetésben biztosítja, azzal, hogy az utolsó két ellátást csak akkor fedezi, ha azok ellenértéke máshonnan nem térül meg.

Az egészségügyi törvény úgy határozza meg a járványügyi ellátást, hogy az a fertőző megbetegedések, a járványok megelőzésére és leküzdésére szolgál, valamint az emberi szervezet fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességének fokozására irányul.

OLVASSA TOVÁB cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk a fentiekben felsorolt, költségvetésből fedezett járványügyi ellátásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs