Járvány: adózási könnyítések a kivában – szabályok, elhatárolások, példák

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

2020 utolsó negyedévét (azaz kisvállalatiadóelőleg-megállapítási időszakát) is a veszélyhelyzeti adózási szabályok mellett kell elszámolnunk. Ugyanakkor, a naptári év végével – ami a kisvállalatiadó-alanyoknál az adóév végét is jelenti – már érdemes áttekinteni és ellenőrizni, hogy a teljes év során megfelelően alkalmaztuk-e a rendkívüli előírásokat, a kivakedvezményeket. Írásunk e két soron következő feladatban kíván segítséget nyújtani.

Nem újkeletű szabály – már 2020 tavaszán, a koronavírus-világjárvány első magyarországi hullámában megszületett azon kedvezmény a kisvállalatiadó-alanyok vonatkozásában, mely szerint a meghatározott ágazatok szerinti tényleges főtevékenységet folytató adózók a kisvállalatiadó-kötelezettségük megállapításánál nem tekintik kisvállalatiadó-alapnak a személyi jellegű kifizetések összegét. Ezen könnyítés első körben a 2020. március, április, május és június hónap vonatkozásában illette meg az adóalanyokat a 61/2020. kormányrendelet alapján.

Ezt követően, a 2020. július-október hónapokra már nem járt a kedvezmény, majd a járvány második, őszi hullámában a tavaszi rendelkezésekhez hasonló előírások léptek életbe, amelyek azonban több ponton újdonságot hoztak a fél évvel korábbi szabályozáshoz képest.

Az Adózóna koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egyéb írásait itt találja.
Az új előírásokat a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. kormányrendelet 4–6. §-ai tartalmazzák.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi minősül tényleges főtevékenységnek, illetve, hogy melyek a további feltételek!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Tag járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kiegészítő társas vállalkozói kivét

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close