hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Járvány: adózási könnyítések a kivában – szabályok, elhatárolások, példák

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

2020 utolsó negyedévét (azaz kisvállalatiadóelőleg-megállapítási időszakát) is a veszélyhelyzeti adózási szabályok mellett kell elszámolnunk. Ugyanakkor, a naptári év végével – ami a kisvállalatiadó-alanyoknál az adóév végét is jelenti – már érdemes áttekinteni és ellenőrizni, hogy a teljes év során megfelelően alkalmaztuk-e a rendkívüli előírásokat, a kivakedvezményeket. Írásunk e két soron következő feladatban kíván segítséget nyújtani.

Nem újkeletű szabály – már 2020 tavaszán, a koronavírus-világjárvány első magyarországi hullámában megszületett azon kedvezmény a kisvállalatiadó-alanyok vonatkozásában, mely szerint a meghatározott ágazatok szerinti tényleges főtevékenységet folytató adózók a kisvállalatiadó-kötelezettségük megállapításánál nem tekintik kisvállalatiadó-alapnak a személyi jellegű kifizetések összegét. Ezen könnyítés első körben a 2020. március, április, május és június hónap vonatkozásában illette meg az adóalanyokat a 61/2020. kormányrendelet alapján.

Ezt követően, a 2020. július-október hónapokra már nem járt a kedvezmény, majd a járvány második, őszi hullámában a tavaszi rendelkezésekhez hasonló előírások léptek életbe, amelyek azonban több ponton újdonságot hoztak a fél évvel korábbi szabályozáshoz képest.

Az Adózóna koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egyéb írásait itt találja.
Az új előírásokat a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. kormányrendelet 4–6. §-ai tartalmazzák.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi minősül tényleges főtevékenységnek, illetve, hogy melyek a további feltételek!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft.-ügyvezető járuléka

Széles Imre

tb-szakértő

Őstermelés mellett társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Ajándékba kapott ingatlan eladása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close