hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hipakedvezmény a társaságiadó-bevallásban

  • adozona.hu

Hogyan kell beállítani a tao-bevallásba az iparűzésiadó-kedvezményt? – kérdezte az Adózóna olvasója. Antretter Erzsébet adószakértő, a Niveus Consulting Group Kft. igazgatója válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Ha a 2021. évben a cég először kérelmezte, majd visszavonta az iparűzési adó csökkentésére adott nyilatkozatát, akkor a kedvezmény hogyan érvényesíthető mégis? Illetve, ha az önkormányzat nem küldött semmilyen határozatot a támogatásról, akkor hogyan állítsuk be a tao-bevallásba? Mi lesz az alapja?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A 639/2020. kormányrendelet 1. §-a értelmében a 2021. évi 1 százalékos iparűzésiadó-mérték alkalmazásához a vállalkozásnak 2021. február 25-ig a székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság számára nyilatkoznia kellett. Ez értelmezésem szerint megtörtént, majd pedig visszavonásra került a nyilatkozat.

Ezen helyzet kezeléséről jogszabály nem rendelkezik. Véleményem szerint az iparűzésiadó-bevallásban a kedvezményes adómérték ebben az esetben is érvényesíthető, de a biztonság kedvéért e-papíron javaslom a fentieket jelezni az önkormányzat felé, illetve indokolni, hogy végül miért szeretnének/tudnának mégis élni a kedvezménnyel.

A társaságiadó-bevallásban (a 2129-es jelű bevallás 02-es lapjain) a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) alapján nyújtott adórendszeren belüli (közvetett) támogatásokról, továbbá az adórendszeren kívüli (közvetlen) támogatásokról kell adatot szolgáltatni.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 51/N § (1) bekezdése alapján 2021-ben az 1 százalékos iparűzésiadó-mérték átmeneti támogatás, habár adórendszeren belüli támogatás, azt nem a Tao tv. biztosítja. A más adónemekben érvényesített adórendszeren belüli támogatást pedig nem kell feltüntetni a 2129-es jelű társaságiadó-bevallásban a kitöltési útmutató alapján (79. oldal). Következésképpen az 1 százalékos iparűzésiadó-mérték miatti támogatást nem kell szerepeltetni a társaságiadó-bevallásban.

A támogatástartalom pedig a fentiektől függetlenül az adóalap, valamint az alkalmazandó önkormányzati rendeletben megállapított adómérték (általános adómérték) és a csökkentett adómérték különbözetének (különbözet-adómérték) szorzatával egyező összeg.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Új kata választása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs