hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Duplázná a támogatást a kormány: még mindig lehet jelentkezni a high-tech és zöld pályázatra

  • MTI

Továbbra is lehet jelentkezni a high-tech és zöld magyar pályázatra, keresik annak lehetőségét, hogy megduplázzák a támogatás 50 milliárd forintos keretösszegét – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára mai sajtótájékoztatóján.

Eddig 4070 mikro-, kis- és közepes vállalkozás adott be kérelmet, a jelentkezők 153 milliárd forintnyi beruházást valósítanának meg 101 milliárd forint támogatással, a konstrukció több mint 102 ezer munkahely megvédését segíti.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy június 15-étől lehet jelentkezni a Zöld nemzeti bajnokok pályázat előminősítésére. A társadalmi egyeztetésre bocsátott konstrukciót módosították, a 3,8 milliárd forintos keretösszegét 7,3 milliárd forintra emelték; az energiahatékonyság, az elektromobilitás, a vízfelhasználás, valamint a körforgásos gazdaság területén működő vállalkozások nyújthatnak majd be kapacitásaik bővítésére pályázatot – jelezte az államtitkár.

Az újdonságok között György László beszámolt arról is, hogy elindult a stratégiai vállalatokban való külföldi tulajdonszerzés bejelentésének kötelezettsége; bejelentés még nem érkezett. Mint mondta, szeretnék elkerülni, hogy ellenséges szándékkal szerezzenek külföldiek tulajdont hazai stratégiai vállalatokban, ugyanakkor minden olyan fúziót és beruházást támogatnak, ahol az eladó, valamint a magyar munkavállalók érdekeit és a hazai hozzáadott érték növekedését szolgálja a tranzakció.

A gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásának előrehaladásáról szólva az államtitkár elmondta: a gazdaságvédelemhez kapcsolódó összes intézkedéssel több mint 1,2 millió magyar munkavállalót támogat a kormány. Álláskeresési támogatást csaknem 176 ezren kapnak, a Diákhitel pluszt több mint 13 ezer hallgató vette igénybe, a különböző támogatási programokkal 427 ezer munkahelyet védenek meg, alapozó informatikai képzésen több mint 61 ezren vesznek részt, a munkahelyteremtő programokkal pedig több mint 70 ezer új munkahely létrejöttéhez járulnak hozzá. A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) elengedésének lehetőségével több mint 150 ezren élnek.

A közfoglalkoztatásban kevesebb mint 88 ezren vesznek részt, az egy héttel ezelőttihez képest 600-zal csökkent a számuk.

Munkahelyvédelmi bértámogatást eddig 10 720 vállalkozás igényelt, ez 948-cal több, mint egy héttel ezelőtt, a támogatott munkavállalók száma csaknem eléri a 165 ezret. Az elbíráltakon belül 93 százalékos a támogatott kérelmek aránya, de a nem támogatottak 70-80 százalékát is be lehet adni kijavítva újra, mert adminisztrációs hibát követtek el a benyújtók. Az igénylők 95 százaléka mikro-, kis- és közepes vállalkozás, a bértámogatással tehát hatékonyan érik el a legkisebb vállalkozásokat is – hangsúlyozta György László.

A kutatás-fejlesztésben dolgozók bértámogatására 840 vállalkozás adott be kérelmet, a támogatott munkavállalók száma csaknem 15 500. Az államtitkár kiemelte: ez a bértámogatás speciális magyar támogatási forma. Mint mondta, a kutatás-fejlesztésben dolgozók a legnagyobb hozzáadott értéket termelő munkavállalók, nagy a verseny a világban értük, nehéz őket megtartani, ebben segít az állami támogatás.

Munkahelyteremtő bértámogatásra 8384 vállalat nyújtott be kérelmet, 12 682 új munkahely jön létre ennek segítségével – ismertette.

György László kitért arra, hogy az államilag támogatott új típusú hitelkonstrukciókra – Széchenyi Kártya program, Agrár Széchenyi Kártya program, az Exim Bank és a Magyar Fejlesztési Bank hiteltermékei – eddig 3195 kérelem érkezett, 114 milliárd forint értékben.

Az államtitkár felhívta a figyelmet a vállalkozói információs portálra (VALI) is, ahol összesen 2025 képzést találnak az érdeklődők, köztük ingyeneseket vagy a járványidőszak alatt ingyeneseket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Nem számlázott szolgáltatás könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close