hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Brutális visszaesés a külföldi vendégéjszakák számában

  • adozona.hu

2020. augusztusban a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 71 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,1 százalékkal mérséklődött, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Az összes vendégéjszaka 81 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 33 százalékkal volt kevesebb. A belföldivendég-forgalom júniusban kezdődött előző hónaphoz viszonyított dinamikus növekedése augusztusban is folytatódott.

2020. augusztusban az előző év azonos hónapjához képest

A külföldi vendégek száma 73, a vendégéjszakáké 71 százalékkal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 204 ezer vendég 607 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában vagy kempingben szállt meg. A szállodákban töltött éjszakák száma negyedére esett vissza. Az üdülőháztelepeken, a kempingekben és a panziókban 54–58 százalékos, a közösségi szálláshelyeken 84 százalékos volt a visszaesés. A legnagyobb mértékű, 85 százalékos csökkenés Budapesten történt.

A belföldi vendégek száma 1,4, a vendégéjszakáké 2,1 százalékkal csökkent. A vendégszám 916 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,5 millió volt. Az öt kereskedelmi szálláshelytípusból a panziók után a szállodákban és a kempingekben is megfordult az előző hónapok trendje: több vendégéjszakát regisztráltak, mint az előző év azonos hónapjában. Tízből 6 éjszakát szállodákban töltöttek, ahol a növekedés mértéke 2,8 százalékos volt. A panziókban 13, a kempingekben 15 százalékkal több éjszakát regisztráltak. A közösségi szálláshelyeken az előző év augusztusi forgalom fele jelentkezett. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 33 százalékkal (47 milliárd forintra) esett vissza.

2020. augusztusban

2784 kereskedelmi szálláshely, köztük 892 szálloda és 1057 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

2020. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest

A kereskedelmi szálláshelyek 51 százalékkal kevesebb, összesen 11 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 69, a belföldiek 35 százalékkal kevesebb (3,3, illetve 7,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 51 százalékkal csökkent, és 183 milliárd forintot tett ki.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagi jövedelem, minimumjárulék-szabály

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Angliai székhelyű cégnek számlázás

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Élet a Brexit után

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close