Amit a bértámogatásról tudni kell a számok tükrében

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő – dr. Kéri Ádám ügyvéd

Április 29-étől igényelhető a 105/2020. kormányrendelet szerint a csökkentett munkaidős foglalkoztatással összefüggő, többször módosított szabályok alapján számított állami támogatás, amely több ezer munkavállalót érint. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb, jelenleg hatályos feltételeket, és – táblázatos formában – a számok tükrében is bemutatjuk, milyen munkaidőkiesés mellett, mennyi támogatást kaphat a munkavállaló, és mikor köteles a munkáltató kiegészíteni a munkavállaló járandóságát.

A munkavállaló és a munkáltató az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi, megyei kormányhivatalhoz együttesen benyújtott kérelmük alapján támogatást igényelhetnek, ha a járvány miatt nehézségekkel küzdő vállalkozások leépítésének megelőzése, a munkahelyek védelme érdekében csökkentett munkaidőt alkalmaznak. A programban a munkáltató egyebek mellett vállalja, hogy nem szünteti meg a munkavállaló munkaviszonyát, valamint, hogy a munkavállaló munkaidejére, illetve egyéni fejlesztési idejére bért fizet. A munkavállaló vállalja, hogy munkát végez, nem lesz akadálya a veszélyhelyzetet követően a teljes munkaidőben történő foglalkoztatásnak, és az egyéni fejlesztési időben a munkaadó rendelkezésére áll.

A támogatás a munkavállalónak közvetlenül, havonta nyújtott, köztehermentes állami támogatás. Nem vehető igénybe támogatás munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatáshoz, illetve a támogatási időtartam alatt rendkívüli munkavégzés sem rendelhető el. A munkaidőkeretben történő munkaidőbeosztás már nem kizáró ok.

A támogatás a veszélyhelyzet kihirdetését – azaz március 11-ét – követően módosított munkaszerződés szerint háromhavi átlagban legalább a módosítás előtti munkaszerződésben rögzített munkaidő 25 százalékát elérő, de a 85 százalékát meg nem haladó részmunkaidő esetén igényelhető [105/2020. kormányrendelet 1. § a) pontja].  A korábban 8 órás munkavégzés esetén ez napi 2–6,8 óra közötti időtartamot jelent. Nem számít, hogy a munkavállalót ténylegesen terheli-e munkavégzési kötelezettség, vagy sem.

A támogatási kérelem benyújtásáig van arra lehetőség, hogy a munkaidőt a felek az előírt mértéknek megfelelően csökkentsék. A támogatás folyósításának időtartama alatt viszont már nem lehet növelni vagy csökkenteni a munkaidőt, az ugyanis a támogatás megszűnéséhez vezet.

A támogatás a kérelem benyújtását követő időszakra állapítható meg, legfeljebb 3 hónap időtartamra [rendelet 3. § (1)–(2) bekezdés].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben táblázatokban is vázoljuk a további feltételeket, és azt, hogyan alakul a támogatás igénybe vétele mellett a munkavállalók munkabére különbözős időtartamű rtészmunkaidő mellett.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolás iratminta

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

A gyes beleszámít-e a 365 nap biztosítási időbe gyednél?

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Gyes és táppénz egyszerre

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close