hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amit a bértámogatásról tudni kell a számok tükrében

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő – dr. Kéri Ádám ügyvéd

Április 29-étől igényelhető a 105/2020. kormányrendelet szerint a csökkentett munkaidős foglalkoztatással összefüggő, többször módosított szabályok alapján számított állami támogatás, amely több ezer munkavállalót érint. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb, jelenleg hatályos feltételeket, és – táblázatos formában – a számok tükrében is bemutatjuk, milyen munkaidőkiesés mellett, mennyi támogatást kaphat a munkavállaló, és mikor köteles a munkáltató kiegészíteni a munkavállaló járandóságát.

A munkavállaló és a munkáltató az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi, megyei kormányhivatalhoz együttesen benyújtott kérelmük alapján támogatást igényelhetnek, ha a járvány miatt nehézségekkel küzdő vállalkozások leépítésének megelőzése, a munkahelyek védelme érdekében csökkentett munkaidőt alkalmaznak. A programban a munkáltató egyebek mellett vállalja, hogy nem szünteti meg a munkavállaló munkaviszonyát, valamint, hogy a munkavállaló munkaidejére, illetve egyéni fejlesztési idejére bért fizet. A munkavállaló vállalja, hogy munkát végez, nem lesz akadálya a veszélyhelyzetet követően a teljes munkaidőben történő foglalkoztatásnak, és az egyéni fejlesztési időben a munkaadó rendelkezésére áll.

A támogatás a munkavállalónak közvetlenül, havonta nyújtott, köztehermentes állami támogatás. Nem vehető igénybe támogatás munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatáshoz, illetve a támogatási időtartam alatt rendkívüli munkavégzés sem rendelhető el. A munkaidőkeretben történő munkaidőbeosztás már nem kizáró ok.

A támogatás a veszélyhelyzet kihirdetését – azaz március 11-ét – követően módosított munkaszerződés szerint háromhavi átlagban legalább a módosítás előtti munkaszerződésben rögzített munkaidő 25 százalékát elérő, de a 85 százalékát meg nem haladó részmunkaidő esetén igényelhető [105/2020. kormányrendelet 1. § a) pontja].  A korábban 8 órás munkavégzés esetén ez napi 2–6,8 óra közötti időtartamot jelent. Nem számít, hogy a munkavállalót ténylegesen terheli-e munkavégzési kötelezettség, vagy sem.

A támogatási kérelem benyújtásáig van arra lehetőség, hogy a munkaidőt a felek az előírt mértéknek megfelelően csökkentsék. A támogatás folyósításának időtartama alatt viszont már nem lehet növelni vagy csökkenteni a munkaidőt, az ugyanis a támogatás megszűnéséhez vezet.

A támogatás a kérelem benyújtását követő időszakra állapítható meg, legfeljebb 3 hónap időtartamra [rendelet 3. § (1)–(2) bekezdés].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben táblázatokban is vázoljuk a további feltételeket, és azt, hogyan alakul a támogatás igénybe vétele mellett a munkavállalók munkabére különbözős időtartamű rtészmunkaidő mellett.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close