Áfafizetési könnyítési lehetőségek

  • adozona.hu

Bár a március 18-án bejelentett adó- és járulékfizetési könnyítések sokak számára jelenthetnek hosszabb távon megoldást a válságkezelésre, de a legégetőbb és időben is legsürgetőbb probléma az áfafizetés a vállalkozások számára, mely jelen szabályok szerint a március 20-án esedékes a februári kiszámlázott bevétel alapján. „E határidő betartása a hirtelen támadt cash-flow nehézségek közepette bizonyára számos vállalkozásnak nehézséget okoz. Ezért központi intézkedések lennének szükségesek, de jó hír, hogy ezek hiányában is van lehetőség a könnyítésre” – hívta fel a figyelmet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

A befizetendő áfa elvileg olyan tételekből keletkezik, amelyet a vállalkozás már eladott, így az adóra kellene, hogy legyen fedezet, bár ez még normál üzletmenet mellett sincs mindig így. Egyrészt a bevételekből kell kigazdálkodni a bér- és fenntartási költségeket, ebből kell teljesíteni a beszállítóknak esedékes kifizetéseket is, és csak ezután következik az áfa. Másrészt az, hogy egy bevételt kiszámláztunk, nem mindig jelenti azt, hogy az ellenérték be is folyt. A vállalatok pénzügyi helyzete tehát az egyébként is a folyamatosan változó a cash-flow függvénye, de most az egyre több iparágban jelentkező forgalomkiesés láncreakciót válthat ki, és fizetésképtelenséget okozhat az egész gazdaságban. Sajnos nemcsak a gazdaságélénkítő csomagban jelzett iparágak, hanem a gyártás és kereskedelem nagy része is érintett ebben. A járvány miatt elmaradt vásárlások ezért különösen nagy nehézségeket tudnak okozni az adófizetésekben.

Megoldást jelenthetne az adó fizetésének pótlékmentes halasztása, illetve a szintén pótlékmentes részletfizetési lehetőségek. Kedvező lenne továbbá az is, ha a fizetési kedvezmények igénylésének szabályait tennék rugalmasabbá – írja Jancsa-Pék Judit.

Központi intézkedések hiányában sincs azonban minden veszve, különösen a megbízható adóalanyok számára! Az úgy nevezett automatikus fizetési könnyítés keretében a megbízható adózók elektronikusan előterjesztett kérelmére az adóhatóság gyorsan tud fizetési könnyítést biztosítani legfeljebb 1,5 millió forint összegű adótartozásig anélkül, hogy vizsgálnák, hogy kinek a hibájából alakult ki a fizetési nehézség, vagy, hogy valóban átmeneti jellegű-e. A jelenleg érvényes normál szabályok szerint a kifizető által magánszemélytől levont adó- és járulékkötelezettségek kivételével évente egy alkalommal legfeljebb 12 havi pótlékmentes fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezhetnek.

Ezen kívül az automatikus könnyítés értékhatára felett is lehet fizetési kedvezményt kérelmezni kizárólag elektronikusan úton a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető űrlapokon. Ugyanígy járhatnak el a „megbízható”-nak nem minősített adózók is.

Kérelemmel a fizetési kötelezettség halasztható, kérhető a részletekben történő megfizetés, továbbá a mérséklés és az elengedés is. A kérelmeket főszabály szerint első fokon a NAV megyei (fővárosi) illetékes igazgatósága Fizetési Kedvezmények Osztálya felé kell benyújtani 10 000 forint illeték ellenében.

A pótlék- és bírságtartozás kivételes méltánylást érdemlő körülmény esetén csökkenthető, engedhető el, ha a tartozás megfizetése ellehetetlenítené a gazdálkodást. A jelenlegi speciális vírushelyzet bizonyára besorolható a kivételes méltánylást érdemlő kategóriába. A mérséklést ott szokták alkalmazni, ahol ezzel a racionális gazdálkodás még helyreállítható vagy elősegíthető.

A járványügyi helyzettel összefüggő korábbi cikkeinket ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csökkentett munkaidő

Széles Imre

tb-szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close