2022-ben is igénybe vehetőek a rendkívüli adókönnyítések

  • Szipszer Tamás, adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

Egy november 17-én kihirdetett jogszabály lehetővé teszi, hogy a vállalkozások 2022-ben is éljenek a rendkívüli adókönnyítéssel, illetve adómérsékléssel.

A 2021. november 17-én megjelent, a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályok meghosszabbításáról szóló 2021. évi CXV. törvény 2022. június 30-ig engedélyezi az alább kifejtésre kerülő rendkívüli adókönnyítési lehetőségek igénybe vételét. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozások számára, függetlenül attól, hogy 2021-ben éltek-e a könnyítésekkel vagy sem, jövőre ismét lehetővé válik azok egyszeri alkalmazása.

A rendkívüli adókönnyítés, illetve adómérséklés két módon igényelhető – hangsúlyozva azt a tényt, hogy a vállalkozások csakis az egyikkel élhetnek az adott évben.

Egyrészt, 12 havi részletfizetési kedvezményt vagy 6 havi adófizetési halasztást kérelmezhetnek az adóhatóságtól – ezt a könnyítést maximum 5 millió forintos adótartozásra lehet kérni. Az adótartozás mértéke összesen meghaladhatja az 5 millió forintot, de a NAV ezen kedvezmény alapján csak 5 millió forint adóra fogja megadni a könnyítést.

Fontos feltétel, hogy a vállalkozásnak valószínűsítenie kell: fizetési nehézsége a veszélyhelyzetre vezethető vissza. A kérelemben erről nyilatkozni kell.

A részletfizetés és a fizetési halasztás a levont járulékokra és személyi jövedelemadóra is igénybe vehető. A kérelem teljesítése esetén mind a részletfizetés, mind a fizetési halasztás pótlékmentesen illeti meg az adóalanyokat.

A másik, a veszélyhelyzettel összefüggő adótartozást érintő intézkedés a rendkívüli adómérséklés, melyre szintén lesz lehetőségük a vállalkozásoknak 2022-ben is. Ennek lényege, hogy a nem természetes személy adózók és az adó megfizetésére köteles személyek egy alkalommal egyetlen adónemen töröltethetik a fennálló adótartozásuk 20 százalékát, de maximum 5 millió forintot.

Tehát, ha például egy vállalkozásnak 12 millió forintos áfatartozása és 5 millió forintos társaságiadó-tartozása mutatkozik, akkor lehetősége van arra, hogy például az áfatartozás 20 százalékát: jelen esetben 2 millió 400 ezer forintot töröltessen.

A kérelemben ez esetben is valószínűsíteni kell azt, hogy a fizetési nehézség a világjárvánnyal, illetve a veszélyhelyzettel függ össze.

Az adó törlését olyan adónemeken fennálló tartozásra is lehet kérelmezni, melyeket más személyektől vont le a vállalkozás, például személyi jövedelemadó vagy társadalombiztosítási járulék.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kifizető vagy nem kifizető?

Szipszer Tamás

adószakértő

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs