hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: társas vállalkozó lehet-e főállású katás?

  • adozona.hu

Egy adott magánszemély kft.-ben tulajdonos és ügyvezető, a tagi jövedelme havi bruttó 260 000 Ft, mellette eddig másodállású katás vállalkozó volt. 2022. szeptember 1-jétől szünetel. Választhatja-e 2023. február 1-jétől a főállású katás adózási lehetőséget, mivel csak lakosság felé fog számlázni? Amennyiben megfizeti a havi 50 000 Ft-ot, végezhet-e így katás tevékenységet? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Kataalany nem lehet máshol társas vállalkozó. Ahhoz tehát hogy kataalanyként tudjon tevékenykedni az szükséges, hogy a kft.-ben ne minősüljön társas vállalkozónak.

Ehhez az szükséges, hogy az ügyvezetést és minden egyéb tevékenységet munkaviszony keretében lásson el.

A munkaviszonyt azonban csakis részmunkaidőben gyakorolhatja. Ugyanis, ha heti 36 órát elérő munkaviszonnyal rendelkezik a cégben egy adott hónap teljes tartamában, akkor ugyancsak nem jogosult katás egyéni vállalkozóként tevékenykedni.

Olvassa el az Adózóna kata témakörben született írásait!

Összefoglalva tehát kataalany egyéni vállalkozó csakis főfoglalkozású egyéni vállalkozóként végezheti ezen tevékenységét (nem lehet társas vállalkozó, heti 36 órát elérő munkaviszonyos sem).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járási költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Közalapítvány nonprofit kft.-t hoz létre

Pölöskei Pálné

adószakértő

Rekultiváció (?) elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs