hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vagyonfelosztás katás bt. megszűnésekor

  • adozona.hu

Idén alakult katás bt. tagjai egyszerűsített végelszámolás mellett döntöttek. Mindkét tag katásként van bejelentve. Hogyan vehetik ki a katás időszakban keletkezett bevételt adómentesen? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Úgy tudom, mivel át kell térni társasági adó alá, a bevétel akkor már csak eredménytartalékból, osztalékként (szja, szocho levonásával) vehető ki – tette hozzá olvasónk.

Ha a végelszámolás mellett döntenek a tulajdonosok, akkor a katás cég valóban átkerül a társasági adózás és a számviteli törvény hatálya alá.

Nyitó mérleget kell készíteniük, melyben az eszközök piaci értéken, a kötelezettségek pedig a ténylegesen fizetendő összegükben szerepelnek. A kettő különbözeteként pedig a saját tőkét kell meghatározni, amelyből a jegyzett tőke értéke adott, hiszen az a cégbíróságon bejegyzett tőke.

A még adódó különbözetet nyitó eredménytartalékként kell meghatározni. Ha az pozitív, akkor a nyitó pozitív eredménytartalékból adómentesen fizethető osztalék, amennyiben a cég eleve katás vállalkozásként alakult. Ha azonban a cég végelszámolással szűnik meg, akkor osztalék helyett a végelszámolás befejezésekor a vagyonfelosztási javaslat alapján történik az elszámolás, s a tagok vállalkozásból kivont jövedelemben részesülnek. Ez az összeg is adómentes, ha a cég katásként alakult, és a végelszámolási időszakban bevételt már nem ér el.

Ha a végelszámolási időszakban nem szerez bevételt a vállalkozás, akkor tehát nyereségágon nem merülhet fel további adó (sem társasági adó, sem osztalék utáni adó, hiszen nincs olyan nyereség, ami növelné a nyitó adómentes eredménytartalékot).

Itt jegyzem meg, hogy a bevétel a katás időszak alatt adómentesen kifizethető a kisadózók részére, vagyis érdemes még a katás időszakban a cég bankszámlájáról kifizetést eszközölni a kisadózók részére, mert az egyszerűen adómentesen megtehető.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Belső szabályzat

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close