hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vagyonfelosztás katás bt. megszűnésekor

  • adozona.hu

Idén alakult katás bt. tagjai egyszerűsített végelszámolás mellett döntöttek. Mindkét tag katásként van bejelentve. Hogyan vehetik ki a katás időszakban keletkezett bevételt adómentesen? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Úgy tudom, mivel át kell térni társasági adó alá, a bevétel akkor már csak eredménytartalékból, osztalékként (szja, szocho levonásával) vehető ki – tette hozzá olvasónk.

Ha a végelszámolás mellett döntenek a tulajdonosok, akkor a katás cég valóban átkerül a társasági adózás és a számviteli törvény hatálya alá.

Nyitó mérleget kell készíteniük, melyben az eszközök piaci értéken, a kötelezettségek pedig a ténylegesen fizetendő összegükben szerepelnek. A kettő különbözeteként pedig a saját tőkét kell meghatározni, amelyből a jegyzett tőke értéke adott, hiszen az a cégbíróságon bejegyzett tőke.

A még adódó különbözetet nyitó eredménytartalékként kell meghatározni. Ha az pozitív, akkor a nyitó pozitív eredménytartalékból adómentesen fizethető osztalék, amennyiben a cég eleve katás vállalkozásként alakult. Ha azonban a cég végelszámolással szűnik meg, akkor osztalék helyett a végelszámolás befejezésekor a vagyonfelosztási javaslat alapján történik az elszámolás, s a tagok vállalkozásból kivont jövedelemben részesülnek. Ez az összeg is adómentes, ha a cég katásként alakult, és a végelszámolási időszakban bevételt már nem ér el.

Ha a végelszámolási időszakban nem szerez bevételt a vállalkozás, akkor tehát nyereségágon nem merülhet fel további adó (sem társasági adó, sem osztalék utáni adó, hiszen nincs olyan nyereség, ami növelné a nyitó adómentes eredménytartalékot).

Itt jegyzem meg, hogy a bevétel a katás időszak alatt adómentesen kifizethető a kisadózók részére, vagyis érdemes még a katás időszakban a cég bankszámlájáról kifizetést eszközölni a kisadózók részére, mert az egyszerűen adómentesen megtehető.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíj mellett munkavégzés II.

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Gyesen lévő alkalmazott – munkaviszony megszűnése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Ingatlan külső felújításának könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close