hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó bevétele

  • adozona.hu

Katás egyéni vállalkozó júliusban és augusztusban szüneteltette tevékenységét, a T101E is benyújtották erre az időszakra, katát nem fizetett. Szeptemberben folytatta tevékenységét, és szeptemberben kiszámlázta partnereinek a neki szerződés szerint járó augusztusi licenszdíjat. A licenszdíj arra a hónapra jár neki, ha partnere abból a tevékenységéből bevételt szerzett, amire az egyéni vállalkozó oktatta. Ebben az esetben szüneteltethette a tevékenységét augusztusban, vagy ez augusztusi vállalkozói tevékenységnek számít? Olvasónk kérdéseire Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az egyéni vállalkozó a szüneteltetés alatt vállalkozói tevékenységet nem folytathat, a tevékenységgel kapcsolatban újabb jogokat nem szerezhet, újabb kötelezettségeket nem vállalhat.

Ha a tevékenység tényleges (akár fizikai, akár szellemi) munkával is jár, akkor a szüneteltetés alatt  nem végezheti tevékenységét, nem végezhet munkát.

Ha a vállalkozó tevékenysége nem jár semmilyen kimutatható tevékenységgel, hanem az valamilyen jogszerzéssel kapcsolatos, akkor új jogokat nem szerezhet. Ha a licenszdíjra való jogosultsága tehát a szünetelés alatt keletkezett, akkor a szüneteltetés nem volt jogszerű. Ha bármilyen tevékenységet folytatott a bevétel megszerzése érdekében, akkor szintén nem jogszerű a szüneteltetés. A tevékenység alatt gyakorlatilag bármilyen munkavégzés értendő, akár minimális tevékenység, például ellenőrzés, egyeztetés stb., ami a bevétel megszerzését segíti elő.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Távolléti díj számítása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Eurós előleg

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close