hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó bevétele

  • adozona.hu

Katás egyéni vállalkozó júliusban és augusztusban szüneteltette tevékenységét, a T101E is benyújtották erre az időszakra, katát nem fizetett. Szeptemberben folytatta tevékenységét, és szeptemberben kiszámlázta partnereinek a neki szerződés szerint járó augusztusi licenszdíjat. A licenszdíj arra a hónapra jár neki, ha partnere abból a tevékenységéből bevételt szerzett, amire az egyéni vállalkozó oktatta. Ebben az esetben szüneteltethette a tevékenységét augusztusban, vagy ez augusztusi vállalkozói tevékenységnek számít? Olvasónk kérdéseire Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az egyéni vállalkozó a szüneteltetés alatt vállalkozói tevékenységet nem folytathat, a tevékenységgel kapcsolatban újabb jogokat nem szerezhet, újabb kötelezettségeket nem vállalhat.

Ha a tevékenység tényleges (akár fizikai, akár szellemi) munkával is jár, akkor a szüneteltetés alatt  nem végezheti tevékenységét, nem végezhet munkát.

Ha a vállalkozó tevékenysége nem jár semmilyen kimutatható tevékenységgel, hanem az valamilyen jogszerzéssel kapcsolatos, akkor új jogokat nem szerezhet. Ha a licenszdíjra való jogosultsága tehát a szünetelés alatt keletkezett, akkor a szüneteltetés nem volt jogszerű. Ha bármilyen tevékenységet folytatott a bevétel megszerzése érdekében, akkor szintén nem jogszerű a szüneteltetés. A tevékenység alatt gyakorlatilag bármilyen munkavégzés értendő, akár minimális tevékenység, például ellenőrzés, egyeztetés stb., ami a bevétel megszerzését segíti elő.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térburkolat, esővíz-elvezetés

Nagy Norbert

adószakértő

Lízingzárás könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close