hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye

  • OS

Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) közleményt adott ki a katások nyilatkozási kötelezettségével kapcsolatban.

A katásoknak 2021.01.15-éig írásban tájékoztatniuk kellene az aktív partnereiket, hogy továbbra is kisadózók. A kivételezetteknek is tájékoztatást kell adniuk a partnereiknek! Ilyenek a költségvetési szerveknek dolgozó és a NEAK-tól folyósított bevételű katások, valamint a jogszabályban meghatározott díjszabás (pl. építőipari rezsióradíj) alapján katázók. Bár a mentesülőknél a partner írásos tájékoztatásának semmi értelme sincs, de a törvényben nincs rájuk (se) felmentés.

Az MKOE becslése szerint negyedmillió katás érintett és nagyjából 1 millió tájékoztatásról lehet szó. Ez példátlan igény az állam részéről! A számításaink szerint, ha "csupán" 500 forint egy-egy ilyen tájékoztatás munkaráfordítási és közlési költsége, akkor az állam miatt a katásoknál félmilliárd forint pluszköltség keletkezne, 2021.01.15-ig.

Miközben a járvány tombol és az állam által elrendelt fölös adminisztráció nagyrészt szükségtelen, ezért minden érintett katást arra kérünk, hogy ne menjenek a postákra, hogy írásos tájékoztatást küldjenek a partnereiknek, de e-maileket, vagy elektronikusan aláírt iratokat se küldözgessenek a partnereiknek, ha amúgy rendszeresen számláznak nekik!

A "KISADÓZÓ" kifejezést tartalmazó, partner felé kibocsátott számla is írásos tájékoztatás!

Ezt a NAV részéről többen is elismerték telefonon – bár a hivatalos válasz még nem érkezett meg.

A NAV ellenőrzési szakterületének gyakorlatából az következik, hogy bírságolás nem lesz, ha a tájékoztatás a számla benyújtásával teljesült, még ha az 2021. 01. 15. után került a partnernek megküldésre. A számlán való tájékoztatás akkor is megfelelő, ha a számlán nem szerepel aláírás és azt elektronikus úton juttatták el a partner számára.

A NAV várhatóan csak "sérelem" esetén fog bírságolni!

Akkor keletkezik "sérelem", ha a katás megtéveszti a belföldi "céges" megbízóját és a benyújtott számlájával meglepetésszerűen túllépi a 3 milli forintot, amivel váratlanul 40 százalék különadót okoz. Ha ezt a számlabefogadó sérelmezi a hivatalnál, akkor könnyen előfordulhat, hogy a NAV mulasztási bírságot szab majd ki a katásra. Ez nagyon ritka eset lesz!

Kérdés még, hogy mit tegyenek a belföldi üzleti felhasználókat kiszolgáló katás webáruházak? Számukra azt javasoljuk, hogy a megrendelés folyamatában kerüljön feltüntetésre a kisadózás ténye, de ne a címlapon, hiszen a katázás csak a belföldi "céges" megrendelő számára közlendő, mindenki más számára az adótitok. Hasonló a helyzet az üzletek, boltok esetén: ott a számlán kerüljön közlésre a kisadózás ténye, amire célszerű az értékesítéskor felhívni szóban a figyelmet.

Írásos tájékoztatási roham helyett minden érintettnek kitartást és jó egészséget kívánunk!

Ruszin Zsolt
MKOE alelnök

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft.-ügyvezető járuléka

Széles Imre

tb-szakértő

Őstermelés mellett társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Ajándékba kapott ingatlan eladása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close