hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalék kivás kft. végelszámolásakor

  • adozona.hu

Kiva adózás alá tartozó kft. végelszámolását lezáró beszámoló elfogadásakor dönthetnek-e osztalékról a tulajdonosok, s ha igen, azzal meg kell-e növelni a kia alapját? – kérdezte olvasónk. Dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász szakértőnk válaszolt.

Kivás kft.-ben 2020. október 1-jétől végelszámolás indult a tulajdonosok döntése alapján. A vonatkozó jogszabályok szerint a kft-.nek a végelszámolást megelőző időszakról tevékenységet lezáró beszámolót kell készíteni, és egyúttal október 1-jétől ki kell lépni a kiva adózásból. Ennek megfelelően a kivás időszakról (január 1-jétől szeptember 30-áig) elszámoló bevallást kell készítenie. Mi a helyzet akkor, ha a tevékenységet lezáró beszámoló elfogadásakor a tulajdonosok a 2020. évi eredmény terhére osztalék kifizetéséről döntenek? Egyáltalán dönthetnek-e osztalékról a tevékenységet lezáró beszámoló elfogadásakor, és ha így döntöttek, akkor ezzel az összeggel meg kell-e növelni a kiva alapját, hiszen a döntéskor a kft. már nem tartozott a kiva hatálya alá? – fejtette ki kérdését olvasónk.

A kisadózóról, illetve a kisvállalati adózásról szóló törvény (katatörvény) 19. paragrafus (5) bekezdésének b) pontja szerint a kisvállalati adóalanyiság valóban megszűnik a végelszámolás kezdő időpontját megelőző nappal – kezdte válaszát szakértőnk.

Végelszámolást nyereségesen működő társaság taggyűlése is elhatározhat, így szakértőnk véleménye szerint nincs akadálya, hogy a 2020.01.01. – 2020.09.30. utolsó gazdasági tevékenységgel töltött üzleti év beszámolójának elfogadásakor osztalékfizetésről is döntés szülessen.

Mivel a társaság a beszámoló elfogadásakor már nem kivaalany (az az időszak 09.30-án lezárult, és bármilyen gyors volt is a könyvelő és az ügyvezetés, a beszámolóról való döntés már aligha szeptemberi), a kivás adóévben jóváhagyott fizetendő osztalék tényállása nem merül fel, erre tekintettel kisvállalati adót nem kell (visszamenőleg) fizetni.

Viszont az úgynevezett áttérési különbözetnek a katatörvény 28. paragrafusában rögzített szabályait az adóalanyiság megszűnésére tekintettel alkalmazni kell, a 2020-as áttérés miatt még a jelenleg hatályos előírások szerint.

A kisvállalati adó a társasági adó hatálya alá történő áttérés (visszatérés) esetére áttérési különbözet képzését írja elő, amely a kisvállalatiadó-alanyiság időszaka alatt keletkezett eredménytartaléknak a kisvállalati adóalanyiság időszaka alatt bevételként elszámolt osztalék összegével, a kisvállalatiadó-alanyiság időszaka alatt megszerzett, előállított immateriális jószág, tárgyi eszköz könyv szerinti értékével csökkentett értéke.

Ha az említett összeg pozitív, az adózónak a kisvállalatiadó-alanyiság megszűnésére tekintettel az eredménytartalékból ezzel az értékkel azonos összegű lekötött tartalékot kell képeznie, és azt a társaságiadó-alanyiság időszaka alatt a fejlesztési tartalékra vonatkozó szabályok szerint kell feloldania. Ha viszont az áttérési különbözet értéke negatív, annak abszolút értéke az elhatárolt veszteséget növeli.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Be kell-e zárni?

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close