hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kilépés a katából: a korábban beszerzett tárgyi eszköz értékcsökkenése

  • adozona.hu

Ha egy sok éve katás egyéni vállalkozó november 1-jétől tervezi a kilépést a katából, de közben 07. hóban beszerzett egy tehergépkocsit, kizárólag vállalkozási célra, akkor hogyan alakul az értékcsökkenés-elszámolás, visszalépve az szja hatálya alá? – kérdezte olvasónk. Dr. Császár Zoltán adótanácsadó válaszolt.

A nem katás egyéni vállalkozó az egyszerűsített vállalkozási adó kivezetése óta csak a vállalkozói személyi jövedelemadózás (vállalkozói szja) és az átalányadózás közül választhat. Feltételezem, hogy jelen esetben a vállalkozói szja lenne a terv novembertől.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 25. paragrafusának (7) bekezdése rögzíti, hogy „a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság időszaka alatt megszerzett nem anyagi jószág, tárgyi eszköz alapján az adózó az adóalanyiság megszűnése – ide nem értve, ha az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultság egyéni cég alapítása miatt szűnik meg – után a jövedelem meghatározásakor az értékcsökkenési leírást a más által kibocsátott bizonylaton feltüntetett értékre, mint beruházási költségre vetítve állapítja meg”.

A (8) bekezdés c) pontja pedig kimondja, hogy a személyi jövedelemadó szempontjából költségként elszámoltnak kell tekinteni a tárgyi eszközöknek a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyként lezárt adóévre az szja-törvény szerint időarányosan jutó értékcsökkenési leírását (függetlenül megszerzésük időpontjától).

Tehát, ha például a tárgyi eszköz beszerzése 07.01-jén történt, az szja-törvény  szerinti értékcsökkenés elszámolásának alapja 6 millió forint, melyet 5 éven (60 hónapon) át kell lineárisan leírni, akkor a katás időszakra 3/60 = 5%, azaz 300 ezer forint jut, a katázás utáni hónapokban pedig havi 100 ezer forint értékcsökkenés lesz elszámolható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térburkolat, esővíz-elvezetés

Nagy Norbert

adószakértő

Lízingzárás könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close