hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katások: kinek, mikor nem kell megfizetni az adót?

  • Szipszer Tamás, adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

A kisadózók tételes adóját választó adóalanyoknak a tevékenységük után – fő szabály szerint – csak a törvényben meghatározott tételes adót kell megfizetniük, minden bejelentett kisadózó után. Egyes esetekben viszont mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól, annak megítélése viszont nem egyszerű, hogy mennyi időre szól a mentesség.

Ha a kisadózó vállalkozás bevétele az adóév során nem haladja meg a 12 millió forintot, akkor a megszerzett bevételek után további adófizetés nem keletkezik. A törvény 8. paragrafusának (6) bekezdése azonban leszögezi, hogy ha a kisadózó vállalkozás nem köteles az adóév valamennyi hónapja után megfizetni a tételes adót, akkor a fenti összeghatár annyiszor 1 millió forint, ahány hónapban a kisadózó vállalkozás köteles volt a tételes adó megfizetésére, tehát, ha csak 11 hónapig fizetett katát a vállalkozás, akkor 11 millió forint a bevételi határ.

Az említett bevételi határ feletti bevételrész után pedig 40 százalék mértékű kiegészítő adót köteles megfizetni az adóalany.

Mivel a tételes adót a teljes hónapra meg kell fizetni, ezért például egy a tevékenységét az adott év július 31-én kezdő kisadózó egyéni vállalkozó köteles július hónapra is megfizetni a teljes adót. Ez esetben évesen 6 millió forint bevételi határig tudja az adóévben a tevékenységét úgy folytatni, hogy csupán a tételes adót fizeti meg havonta. Ha viszont csak augusztus 1-jén kezdi meg működését a vállalkozás, akkor ugyan egyhavi katát megspórol, de csak 5 millió forint bevételig adózhat kedvezményesen.

A katatörvény 8. paragrafusának (9) bekezdése sorolja fel azokat az eseteket, melyek fennállásakor a kata hatálya alatt sem keletkezik tételes adófizetési kötelezettség a kisadózó után.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk, melyek ezek az esetek, és milyen különleges szabályt kell figyelembe venni az adómentes időszak megállapításához.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nyugdíj

Széles Imre

tb-szakértő

Saját termelésű készlet felhasználása

Pölöskei Pálné

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X