hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katások: kinek, mikor nem kell megfizetni az adót?

  • Szipszer Tamás, adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

A kisadózók tételes adóját választó adóalanyoknak a tevékenységük után – fő szabály szerint – csak a törvényben meghatározott tételes adót kell megfizetniük, minden bejelentett kisadózó után. Egyes esetekben viszont mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól, annak megítélése viszont nem egyszerű, hogy mennyi időre szól a mentesség.

Ha a kisadózó vállalkozás bevétele az adóév során nem haladja meg a 12 millió forintot, akkor a megszerzett bevételek után további adófizetés nem keletkezik. A törvény 8. paragrafusának (6) bekezdése azonban leszögezi, hogy ha a kisadózó vállalkozás nem köteles az adóév valamennyi hónapja után megfizetni a tételes adót, akkor a fenti összeghatár annyiszor 1 millió forint, ahány hónapban a kisadózó vállalkozás köteles volt a tételes adó megfizetésére, tehát, ha csak 11 hónapig fizetett katát a vállalkozás, akkor 11 millió forint a bevételi határ.

Az említett bevételi határ feletti bevételrész után pedig 40 százalék mértékű kiegészítő adót köteles megfizetni az adóalany.

Mivel a tételes adót a teljes hónapra meg kell fizetni, ezért például egy a tevékenységét az adott év július 31-én kezdő kisadózó egyéni vállalkozó köteles július hónapra is megfizetni a teljes adót. Ez esetben évesen 6 millió forint bevételi határig tudja az adóévben a tevékenységét úgy folytatni, hogy csupán a tételes adót fizeti meg havonta. Ha viszont csak augusztus 1-jén kezdi meg működését a vállalkozás, akkor ugyan egyhavi katát megspórol, de csak 5 millió forint bevételig adózhat kedvezményesen.

A katatörvény 8. paragrafusának (9) bekezdése sorolja fel azokat az eseteket, melyek fennállásakor a kata hatálya alatt sem keletkezik tételes adófizetési kötelezettség a kisadózó után.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk, melyek ezek az esetek, és milyen különleges szabályt kell figyelembe venni az adómentes időszak megállapításához.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Háziorvos, cégautóadó, üzemorvosi ellátás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close