hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katások, figyelem! Fizetni kell a tartozások második törlesztőrészletét!

  • adozona.hu

Augusztus 12-éig meg kell fizetniük a kisadózó vállalkozásoknak a 2020. március 1-je előtt lejárt adótartozásaikra biztosított tízhavi pótlékmentes részletfizetés második törlesztőrészletét (az első határideje július 13-án volt). Aki időben nem törleszti a részleteket, annak a teljes tartozást egy összegben kell rendeznie – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A katások a 2020. március 1-je előtt lejárt adótartozásukat a veszélyhelyzet megszűnésének (2020. június 17.) negyedévét követő hónaptól 10 havi egyenlő részletben törleszthetik, a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 34. paragrafusának (8) bekezdése értelmében.

Az egyes részleteket a tárgyhó 12-éig kell befizetni, és a részletek pontos befizetése esetén a NAV 2020. március 1-jétől nem számít fel pótlékot a tartozásra. A 2020. március 1-je előtt esedékes tartozások kiegyenlítésére biztosított 10 havi részletfizetés első törlesztőrészletének befizetési határideje 2020.  július 13-án lejárt. A második részlet befizetési határideje: 2020. augusztus 12.

A kedvezmény érvényét veszti, és a tartozás egy összegben esedékessé válik, ha a részleteket valaki nem fizeti be időben. Ebben az esetben a NAV a tartozás fennmaradó részére a tartozás eredeti esedékességétől számítva késedelmi pótlékot számít fel, és a tartozás végrehajthatóvá válik.

Az a kisadózó, aki a 10 havi pótlékmentes részletfizetéssel sem tudja a tartozását kiegyenlíteni, hosszabb futamidőért kérelmet nyújthat be a NAV-hoz. Ezt az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett jogi személyek és egyéb szervezetek a FAG01, az egyéni vállalkozók és a magánszemélyek pedig a FAM01 űrlapon kérhetik. Az űrlapok ITT érhetők el.

Az elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett adózók az űrlapot benyújthatják papíralapon is. A nyomtatványok a NAV honlapján az  "Adatlapok fizetési könnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmek elbírálásához" menüpontból tölthetők le. A papíralapú kérelmet a lakóhely vagy tartózkodási hely, illetve a székhely vagy telephely szerint illetékes adó- és vámigazgatósághoz címezve kell beküldeni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close