hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katások 40 százalékos adója: kell-e arányosítani?

  • adozona.hu

Számít-e a hárommilliós összeghatárnál, hogy a katás bt. csak két hónapig működik? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Tekintettel a katás "fűnyíró" törvényre, 2021-ben még két hónapra kiállítok egy-egy számlát (ezek összege nem éri el a 3 millió forintot), majd átjelentkezem egy másik adózási forma alá, hogy megmaradjon a bt. Főállásom van egy másik cégben, napi 8 órában. Kérdéseim: 1. Ha a két számla összege nem éri el a 3 millió forintot, akkor ugye nem terheli a 40%-os adó a kifizetőt? (Függetlenül a katás bt. működési idejétől, azaz, hogy 2 hónap vagy 12 hónap.) 2. Hova érdemes a katából áttérni (tao, kiva stb.), hogy egy nem működő bt.-t még fenn lehessen tartani – bevétel nélkül – felesleges járulékfizetés nélkül? Én vagyok a beltag. Vagy lépjek ki, és szűnjön meg a bt. teljesen? 3. A főfoglalkozás mellett katásként befizetett havi 25 ezer forint után lesz-e plusz változás a nyugdíjszámításban?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Arra figyelemmel kell lennie, hogy ha csak két hónapban alkalmazza a katát, akkor 2 millió forintig nem kell a 40% adót megfizetnie, de az a feletti rész után beáll a 40%-os adófizetés, ugyanis ebben az esetben a bevételi értékhatár, amely mellett nem kell kiegészítő adót fizetnie, annyiszor 1 millió forint, ahány hónapban kataalany volt, vagyis a kérdéses esetben 2 millió forint.

Ha kizárólag ön működik közre személyesen a betéti társaságban és nem szerez bevételt, továbbá rendelkezik heti 36 órát elérő munkaviszonnyal, akkor tao mellett nem keletkezik adófizetési kötelezettsége és valószínűleg kiva mellett sem, ha a házipénztára nem növekszik.

A heti 36 órát elérő munkaviszonya azt eredményezi, hogy a bt.-ben nem köteles a tb-járulékot és a szociális hozzájárulási adót, valamint a szakképzési hozzájárulást legalább a minimálbér/garantált bérminimum figyelembe vételével megfizetni.

A havi 25 ezer forint kata nem számít bele a nyugdíjába, a mellékállású kisadózó nem minősül biztosítottnak.

A bt. végelszámolással akkor szüntethető meg, ha a vagyona fedezi a tartozásait. Egyszerűsített végelszámolással 150 napon belül, ügyvéd nélkül is megszüntethető a bt.

Azt viszont érdemes tudnia, hogy amennyiben kilépteti a céget a kata alól, akkor köteles nyitómérleget készíteni, amit könyvvizsgálóval hitelesítettnie kell. Ha viszont végelszámolást indít el, s kifejezetten ilyen célból hagyja el a kata adózási módot, akkor a nyitómérleget nem kell könyvvizsgálóval hitelesítettni az irányadó értelmezések szerint.

A végelszámoláshoz azonban mindenképpen szüksége lesz könyvelői közreműködésre.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close