hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás és kivás időszak kezdete átalakulás, egyesülés, szétválás esetén

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

A joggyakorlat során gyakran felmerülő kérdés, hogy mely időpontban keletkezik a kisadózókról szóló törvény szerinti adóalanyiság egy átalakulással, egyesüléssel, szétválással létrejött gazdasági társaság esetén. Bár a két adónem szabályozása ugyanazon törvényben található, a kisadózó vállalkozások tételes adójára, illetve a kisvállalati adóra vonatkozó szabályok eltérően rendelkeznek arról a jogi helyzetről, amikor az átalakulás, egyesülés, szétválás keretében létrejövő jogalany kíván belépni a kata, illetve a kiva hatálya alá.

1. A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata)

Kiindulópontjaink a a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 4. paragrafusának (1)–(2) bekezdéseiben található rendelkezések. Ez alapján, főszabály szerint a kataalanyiság a választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre, azonban a tevékenységét év közben kezdő vállalkozás a bejelentését az állami adóhatósághoz való bejelentkezéssel egyidejűleg is teljesítheti, és ekkor a kataalanyiság a vállalkozás nyilvántartásba vételének napjával – vagy ha az korábbi időpont – a létesítő okirat ellenjegyzésének napjával jön létre.

A 2018. december 31-éig hatályos szabályozás szerint, ha például egy közkereseti társaság betéti társasággá alakult át (megváltozott a társasági formája), vagy egy betéti társaság két másik bt.-vé vált szét, és ezzel egyidejűleg az állami adóhatóság felé bejelentette a kata szerinti adózás választását, abban az esetben a jogutód kataalanyisága nem a vállalkozás nyilvántartásba vételének napjával (vagy ha az korábbi időpont, a létesítő okirat ellenjegyzésének napjával) jött létre, hanem a kata választásának bejelentését követő hónap első napjával.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan változott a szabályozás, és mennyiben különbözik a katásokétól az átalakulással, egyesüléssel, szétválással létrejövő kivás vállalkozások helyzete!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata – 1 százalékos felajánlás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Külföldi kiküldetés elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Evás bt. végelszámolása

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X