hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás és kivás időszak kezdete átalakulás, egyesülés, szétválás esetén

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

A joggyakorlat során gyakran felmerülő kérdés, hogy mely időpontban keletkezik a kisadózókról szóló törvény szerinti adóalanyiság egy átalakulással, egyesüléssel, szétválással létrejött gazdasági társaság esetén. Bár a két adónem szabályozása ugyanazon törvényben található, a kisadózó vállalkozások tételes adójára, illetve a kisvállalati adóra vonatkozó szabályok eltérően rendelkeznek arról a jogi helyzetről, amikor az átalakulás, egyesülés, szétválás keretében létrejövő jogalany kíván belépni a kata, illetve a kiva hatálya alá.

1. A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata)

Kiindulópontjaink a a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 4. paragrafusának (1)–(2) bekezdéseiben található rendelkezések. Ez alapján, főszabály szerint a kataalanyiság a választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre, azonban a tevékenységét év közben kezdő vállalkozás a bejelentését az állami adóhatósághoz való bejelentkezéssel egyidejűleg is teljesítheti, és ekkor a kataalanyiság a vállalkozás nyilvántartásba vételének napjával – vagy ha az korábbi időpont – a létesítő okirat ellenjegyzésének napjával jön létre.

A 2018. december 31-éig hatályos szabályozás szerint, ha például egy közkereseti társaság betéti társasággá alakult át (megváltozott a társasági formája), vagy egy betéti társaság két másik bt.-vé vált szét, és ezzel egyidejűleg az állami adóhatóság felé bejelentette a kata szerinti adózás választását, abban az esetben a jogutód kataalanyisága nem a vállalkozás nyilvántartásba vételének napjával (vagy ha az korábbi időpont, a létesítő okirat ellenjegyzésének napjával) jött létre, hanem a kata választásának bejelentését követő hónap első napjával.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan változott a szabályozás, és mennyiben különbözik a katásokétól az átalakulással, egyesüléssel, szétválással létrejövő kivás vállalkozások helyzete!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Civil közhasznú társaság támogatás, ösztöndíj 4.

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Több lakás bérbeadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Bérvadászati szolgáltatás, mentesség választása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close