hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás egyéni vállalkozók számlázási kötelezettsége 2018-tól

  • Szipszer Tamás adótanácsadó, mérlegképes könyvelő
2

A katás egyéni vállalkozókra is vonatkozni fog a 23/2014-es számú számlázási rendelet tervezett változtatása. Ennek értelmében 2018. július 1-jétől, ha az egyéni vállalkozó számlázó programmal állítja ki a bizonylatokat, akkor azt csakis olyan programmal teheti, mely a számla kötelező adattartalmát azonnal, de legfeljebb 24 órán belül elektronikus úton továbbítja az adóhatóság felé.

Az adóhatósággal történő elektronikus kapcsolat regisztrációval veszi kezdetét, mely magában foglalja a számlázó program regisztrációját is, így azt nem kell külön bejelenteni. Az adóhatóság 2017. július 3-ától indított egy tesztoldalt a számlák elektronikus továbbításával kapcsolatban, ahol további információk is rendelkezésre állnak.

Számlázó program használata belföldi összesítő jelentést sem kell készíteni az adóalany által kiállított számlákról. A jelenlegi tervezetek szerint 2018. július 1-jétől azon kiállított számlákról kell az adóalanynak adatot szolgáltatnia az adóhatóságnak, melyen szereplő áthárított általános forgalmi adó összege eléri a 100 ezer forintot. Ez a jelentési kötelezettség tehát az alanyi áfamentes adóalanyokra értelemszerűen nem is vonatkozik.

Számlázó program használata esetén a fenti tárgykörben jelentésre nincs szükség, ugyanakkor számlanyomtatvány használata esetén a jelentést meg kell tenni a bevallási gyakoriságnak megfelelő időpontban.

A 2017. november 14-én elfogadott adózás rendjéről szóló törvény 114. paragrafusa alapján pénzforgalmi számlát továbbra is csak az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek és a jogi személyeknek kell nyitniuk. Mindez tehát azt jelenti, hogy egy alanyi áfamentes katás egyéni vállalkozó jövőre sem köteles pénzforgalmi számlát nyitni.

A kataalanyok tételes adómértéke 2018. január 1-jétől sem változik. Vagyis a főállású kataalanyok továbbra is havi 50 ezer forint tételes adót kötelesek fizetni, mely választásuk esetén 75 ezer forintra is emelhető.

A katások társadalombiztosítási ellátásának alapja viszont emelkedik 2018. január 1-jétől. Ennek értelmében a havi 50 ezer forint tételes adó fizetése havonta 94 400 forint ellátási alapot képez az idei 90 ezer forint helyett. A havi 75 ezer forint tételes adó megfizetése pedig 158 400 forint ellátási alapot fog jelenteni az idei 150 ezer forint helyett.

A mellékállású kisadózóknak továbbra is havi 25 ezer forint tételes adót kell fizetniük a tevékenységük után, amely nem eredményez biztosítási kötelezettséget.

A törvény 2018. január 1-jétől a mellékállású kisadózók sorába emeli be a közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytató kisadózókat is. E tekintetben nincs különbség hogy hazai vagy külföldi állam területén lévő oktatási intézményben folytat tanulmányokat a kisadózó. Szintén mellékállású katásnak számít jövőre a nevelőszülői foglalkoztatási viszonyban lévő kisadózó is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Köszönjük a kiigazítást, javítottuk a cikket. Elnézést a tévedésért.
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

VGergő81

10. § (1)46 A főállású kisadózó e jogállásának időtartama alatt biztosítottnak minősül, a Tbj.-ben és a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvényben meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, ezen ellátások számításának alapja havi 94 400 forint, magasabb összegű tételes adó fizetése esetén 158 400 forint. Az állami adóhatóság a 7. § és a 8. § (11) bekezdése szerinti bejelentések adattartalma alapján adatot szolgáltat az egészség- és nyugdíjbiztosítási szervek felé a főállású kisadózó biztosítotti jogállásának időtartamáról és az ellátások alapjáról.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózás külföldi munkaviszony mellett

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs