hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás bevételnek minősül-e a rezsitámogatás címén kapott összeg?

  • adozona.hu

Az Adózóna olvasója azt kérdezte, jól értelmezi-e, hogy a kisadózókról szóló törvény a költségek fedezetére vagy fejlesztési célból adott támogatást nem tekinti bevételnek. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Katás egyéni vállalkozónak (fogorvos) finanszírozási szerződése van a NEAK-kal. A finanszírozási szerződésnek megfelelően minden hónapban azonos összeget kap "rezsitámogatás " címén. A rezsitámogatásról nem kell havonta bizonylatokat beküldeni, de a kapott támogatási összegekből finanszírozott költségekről számla-, és bizonylatimegőrzési kötelezettsége van. (A finanszírozó részéről bármikor ellenőrizhető.) A többi bevételt „fogorvosi alapellátás finanszírozása, fogorvosi alapellátás-teljesítési díj, jogviszony-ellenőrzési díj” címén kapja. Ezeket az összegeket katás bevételként könyveli. A szolgáltató havonta elszámolást küld a finanszírozónak, mely alapján a finanszírozó pénzforgalmi kimutatást küld a vállalkozónak, és ez alapján történik a bevételek utalása. A kérdésem az, hogy a rezsitámogatás címén kapott összeg katás bevételnek minősül-e? Vagy jól értelmezem, hogy a kisadózókról szóló törvény a költségek fedezetére vagy fejlesztési célból adott támogatást nem tekinti bevételnek [2. § (12) bekezdés f) pontja]?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A költségek fedezetére vagy fejlesztési célból kapott támogatások valóban nem minősülnek kisadózói bevételnek.

Egy támogatás akkor minősül költségek fedezetére vagy fejlesztési célból adott támogatásnak, ha annak megszerzésére kizárólag a felmerült, igazolt kiadásoknak a folyósítóval történő elszámolás mellett, vagy a tevékenység megvalósulásának ellenőrzését követően kerül sor.

A fenti fogalom alapján tehát:

1. Nem minősül bevételnek az olyan támogatás, melyet valamely tevékenység érdekében nyújtanak, de csakis a tevékenység ellenőrzését követően. A kérdésben szereplő támogatás nem ilyen módon kerül kifizetésre.

2. Szintén nem minősül bevételnek az olyan támogatás, amely esetén kifejezetten el kell számolni a kiadásokkal és ezen elszámolás mellett kapja meg a támogatást a vállalkozó. A kérdéses esetben ugyan a bizonylatokat meg kell őrizni és azokat bármikor ellenőrizhetik, de az elszámolás (bizonylatok bemutatása) nem feltétele a támogatás kézhezvételének. Ha tehát a támogatás folyósításának nem feltétele a bizonylatokkal való automatikus kötelező elszámolás, akkor a kapott támogatás nem felel meg a fogalomnak és kisadózói bevételként kell figyelembe venni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavégzés saját kft.-ben.

Széles Imre

tb-szakértő

Parkolási díj számlázása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close