hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás bevételnek minősül-e a rezsitámogatás címén kapott összeg?

  • adozona.hu

Az Adózóna olvasója azt kérdezte, jól értelmezi-e, hogy a kisadózókról szóló törvény a költségek fedezetére vagy fejlesztési célból adott támogatást nem tekinti bevételnek. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Katás egyéni vállalkozónak (fogorvos) finanszírozási szerződése van a NEAK-kal. A finanszírozási szerződésnek megfelelően minden hónapban azonos összeget kap "rezsitámogatás " címén. A rezsitámogatásról nem kell havonta bizonylatokat beküldeni, de a kapott támogatási összegekből finanszírozott költségekről számla-, és bizonylatimegőrzési kötelezettsége van. (A finanszírozó részéről bármikor ellenőrizhető.) A többi bevételt „fogorvosi alapellátás finanszírozása, fogorvosi alapellátás-teljesítési díj, jogviszony-ellenőrzési díj” címén kapja. Ezeket az összegeket katás bevételként könyveli. A szolgáltató havonta elszámolást küld a finanszírozónak, mely alapján a finanszírozó pénzforgalmi kimutatást küld a vállalkozónak, és ez alapján történik a bevételek utalása. A kérdésem az, hogy a rezsitámogatás címén kapott összeg katás bevételnek minősül-e? Vagy jól értelmezem, hogy a kisadózókról szóló törvény a költségek fedezetére vagy fejlesztési célból adott támogatást nem tekinti bevételnek [2. § (12) bekezdés f) pontja]?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A költségek fedezetére vagy fejlesztési célból kapott támogatások valóban nem minősülnek kisadózói bevételnek.

Egy támogatás akkor minősül költségek fedezetére vagy fejlesztési célból adott támogatásnak, ha annak megszerzésére kizárólag a felmerült, igazolt kiadásoknak a folyósítóval történő elszámolás mellett, vagy a tevékenység megvalósulásának ellenőrzését követően kerül sor.

A fenti fogalom alapján tehát:

1. Nem minősül bevételnek az olyan támogatás, melyet valamely tevékenység érdekében nyújtanak, de csakis a tevékenység ellenőrzését követően. A kérdésben szereplő támogatás nem ilyen módon kerül kifizetésre.

2. Szintén nem minősül bevételnek az olyan támogatás, amely esetén kifejezetten el kell számolni a kiadásokkal és ezen elszámolás mellett kapja meg a támogatást a vállalkozó. A kérdéses esetben ugyan a bizonylatokat meg kell őrizni és azokat bármikor ellenőrizhetik, de az elszámolás (bizonylatok bemutatása) nem feltétele a támogatás kézhezvételének. Ha tehát a támogatás folyósításának nem feltétele a bizonylatokkal való automatikus kötelező elszámolás, akkor a kapott támogatás nem felel meg a fogalomnak és kisadózói bevételként kell figyelembe venni.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Új építésű lakás áfája továbbértékesítés esetén

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Jövedéki adóraktár

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Tervezés díja a fordított adózás rendszerében

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X