hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kamatelengedés kivás cég tulajdonosának: milyen adókötelezettséggel jár?

  • adozona.hu

Kivaalany cég kamatot enged el a nála munkaviszonyban álló ügyvezetője részére, aki egyben 100 százalékos tulajdonos is. Az 1,18x15 százalék személyi jövedelemadó a munkaadót teheli-e mint költség, vagy a munkavállalót, levonva a béréből? Van-e szocho- és/vagy kivakötelezettség? Ha igen, annak alapja az összeg 100 százaléka, vagy szintén az 1,18-szorosa; költség, vagy levonás? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Itt nem kamatkedvezményről van szó, mert volt kamat, csak a cég azt elengedte. Ha egy cég egy magánszeméllyel szembeni bármilyen követelését elengedi, akkor az a magánszemélynél jövedelmet keletkeztet, mely a felek közötti jogviszony alapján adózik. Vagyis, ha munkaviszony áll fenn a felek között, akkor ez a fajta jövedelemjuttatás úgy adózik, mintha munkabér kifizetése történt volna.

Az így megszerzett vagyoni előny miatt a cégnek 10 százalék kivafizetési kötelezettsége keletkezik, a munkavállalót pedig 15 százalék szja- és 18,5 százalék tb-járulék-fizetési kötelezettség terheli. A tb-járulékot a cégnek be kell fizetnie, és a munkavállalóval szembeni követelésként elő kell írnia. Tehát a munkavállalónak azt meg kell térítenie a cég számára.

A 15 százalék szja-t szintén elő kell írni a munkavállalóval szembeni követelésként, illetve be lehet számítani annak összegét a fizetendő munkabérbe, de úgy, hogy a beszámítás révén a kifizetendő munkabér nem lehet kevesebb, mint a havi bruttó minimálbér fele.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink